10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSport„Revoluția fiscală” provoacă găuri în bugetele orașelor

„Revoluția fiscală” provoacă găuri în bugetele orașelor

Modificarea Codului Fiscal va da o grea lovitură financiară primăriilor, începând cu 1 ianuarie 2018. Soluția propusă de premierului Mihai Tudose poate rezolva doar parțial problemele și va crește dependența de Guvernul central.

 

Aprobarea prin ordonanță de urgență a scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% , începând de la 1 ianuarie 2018, afectează bugetele primăriilor. În prezent, primăriile primesc 41, 75% din banii încasați pe impozitul pe venit – salarii, dividende, chirii, activități din drepturi de autor. Scăderea acestor bugete a provocat critici din partea primarilor, indiferent de partidul din care provin aceștia. Guvernul le-a promis o compensare, prin creșterea cotei care va rămâne la primării la 43%. Primarii susțin că soluția, dacă ar fi aplicată, va rezolva doar parțial problemele și au cerut ridicarea cotei la 60%. Noul mecansim poate atrage și alte probleme.  „Au crescut procentul care se repartizează centralizat către autorităţile locale. Astfel, vor să creeze dependenţă de Guvern. Vor da banii unde au ei primari şi vor lăsa fără resurse primarii liberali, care au creat locuri de muncă“, a comentat Ludovic Orban, președintele PNL.

Pierderi grele pentru București
Între timp, primarii își fac calculele, afirmând că vor ieși pe minus chiar și în cazul primirii unor compensări de la Guvern.
Astfel, bugetul Primăriei București va pierde nu mai puțin de 1,3 miliarde de lei (282 de milioane de euro) pentru anul viitor, potrivit calculelor prezentate de conducerea instituției. De altfel, primarul general Gabriela Firea (PSD) a fos tunul din cei mai vocali critici ai modificării Codului Fiscal, afirmând că va fi ”o lovitură foarte mare” pentru toate comunitățile.  După promisiunile premierului Tudose, Firea a schimbat tonul. Revoluția fiscală nu va aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei și nici bucureștenilor, a scris primarul general Gabriela Firea într-o postare publicată ieri pe pagina sa de Facebook. ”Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal va fi recuperată integral prin creșterea procentului din cotele defalcate și echilibrări bugetare, așa cum am stabilit împreună cu premierul și ministrul de finanțe, fapt anunțat public”, susține Firea.
Opoziția susține că pierderile pot fi chiar mai mari, acestea depinzând de încasările la buget. Astfel, în cazul scenariului optimist, Primăria Capitalei şi cele de sector vor pierde în total 440 de milioane de euro, din care 286 de milioane vor fi peirdute de PMP, reprezentând o cu scădere cu 20% din bugetul cumulat al primăriilor. În scenariul pesimist, veniturile primăriilor din Capitală vor fi mai mici cu 616 milioane de euro, din care 410 milioane vor fi pierdute de PMB, reprezentând o scădere de 28%. Potrivit lui Ciucu, din banii care nu vor mai fi colectaţi la buget s-ar fi putut acoperi întreaga investiţie la RADET, s-ar fi putut construi spitalul metropolitan, s-ar fi consolidat toate clădirile cu risc seismic din Bucureşti sau s-ar fi putut investi în flota de autobuze pentru următorii 20 de ani.

Cum sunt lovite marile orașe
La rândul său, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL), avertizează că urbea sa va pierde în jur de 30 de milioane de euro prin modificarea CoduluI fiscal. Cluj-Napoca are, în 2017, un buget de aproximativ 300 de milioane de euro, din care în jur de 90 de milioane de euro reprezintă bugetul destinat investițiilor.  ”Pierdem o şansă importantă de a continua multe proiecte de investiţii care, fie vor fi eliminate, fie vor fi cu frâna trasă. E o lovitură foarte puternică şi fără precedent, de o asemenea amploare în ceea ce înseamnă devalizarea bugetelor locale în favoarea guvernului central. Clujul va suferi o tăiere de 30% a proiectelor de dezvoltare, a politicilor publice. Încă nu am pus degetul pe rană să vedem unde. Oriunde este posibil”, a încheiat primarul Clujului.
Și primarul din Arad, Gheorghe Falcă (PNL) se arată sceptic față de soluția de compensare propusă de Guvern, acuzând Executivul că acționează în detrimentul orașelor mari, generatoare de dezvoltare. ”Aradul ar pierde între 12 şi 16 milioane de euro. Apare acea compensare şi putem spun e că pierdem 8 milioane de euro”, a calculat Falcă. „Pierdem bani care merg la dezvoltare. O să-ţi împingi proiectele pe care le puteai face în 2 ani spre 4 ani. Mi-e greu să mă duc la Arad şi să le spun trebuie să tăiem din proiecte, ne-am dezvoltat prea repede”, a comentat Falcă.

Primarul din Iaşi, Mihai Chirica,  a criticat și el Guvernul PSD. „Am estimat o pierdere de 86,5 milioane de lei, circa 20 de milioane de euro faţă de veniturile anului 2017. Procentual, această pierdere este de 21% din buget. Cotele de impozit pe venit reprezintă 60% din veniturile proprii ale municipiului Iaşi. Practic, cu aceste modificări, lista de investiţii se duce spre zero. Acest Guvern ar trebui să se gândească cel puţin de două ori atunci când propune o asemenea măsură. Nu mi-a redus mie salariul, ci se taie capacitatea Primăriei de a-şi coordona mai departe programele de investiţii, de a susţine cheltuielile din şcoli, spitale, grădiniţe“, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă