21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportAlte sporturiReuniunea hipică „ Manole Filitti”, un spectacol desăvârșit pe Hipodromul Ploiești

Reuniunea hipică „ Manole Filitti”, un spectacol desăvârșit pe Hipodromul Ploiești

Peste 500 de spectatori au asistat, duminică dimineaţă, la Reuniunea „Manole Filitti”, eveniment pe care Hipodromul Ploiești l-a găzduit, începând cu ora 10:00, în parteneriat cu Jockey Club Român, potrivit csmploiesti.ro.

Evenimentul hipic a avut, în total, şase întreceri de trap şi de galop. Două dintre aceste curse au fost dedicate memoriei lui Manole Filitti, membru al Jockey Club încă dinaintea celui de-al doilea război mondial şi unul dintre iniţiatorii reluării activităţii Jockey Club Român în anul 1991, vicepreședinte al Clubului până în anul 1996, când a plecat la Domnul. Acestea au fost și cele mai aşteptate întreceri hipice de cei prezenți în tribune la reuniunea de excepție!

Foto credit @Mihail Oprescu, Hipodromul Ploiești, 11 iunie 2023

Premiul „Manole Filitti” la Galop i-a revenit unuia dintre favoriţi, Mister Five Euro, condus de bulgarul Valentin Atanasov, care s-a impus destul de clar în faţa lui Xman (E.Xindus), jocheu Yuri Asenov, şi Khairan (jocheu Arif Marinov).

Şi Premiul „Manole Filitti” la Trap a avut parte de un câştigător scontat, armăsarul Nelson, condus de Adrian Marciu, reuşind să se impună pe ultimii metri – decizia luându-se după studierea fotofinish-ului – în faţa celuilalt favorit al cursei, Dasha Ville CD, ce l-a avut în sulky pe Gabriel Slate.

Cele două festivităţi de premiere au fost oficiate de soţia lui Manole Filitti, doamna Georgeta Mariana Filitti, Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti şi Membru de Onoare al Academiei Române.

Foto credit @Mihail Oprescu, Hipodromul Ploiești, 11 iunie 2023

Manole Filitti, un boier autentic, îndrăgostit de cai și întrecerile hipice

Manole Filitti cobora dintr-o veche familie boierească, originară din Epir, Grecia, atestată documentar încă din secolul al XVII-lea. Mulṭi dintre strămoşii săi au fost oameni învăṭaṭi: Dosithei, mitropolit al Țării Românești, Costandie, episcop de Buzău; Silvestru şi Constantin, doctori faimoşi în Bucureştiul primei jumătăṭi a secolului al XIX-lea; un bunic, Constantin, a fost aghiotant al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, apoi al principelui Carol. Familia Filitti a avut case frumoase pe Șoseaua Kiseleff și pe Calea Victoriei şi a frecventat saloane la fel de ilustre.
Tânărul Manole a primit o educație deosebită (studii de Economie și Drept) făcută în spiritul disciplinei, ceea ce l-a ajutat să promoveze în cadrul concernului Uniliver, ca director al Fabricii de uleiuri Phoenix (București) la numai 32 de ani. Tatăl său, istoricul și diplomatul Ioan C. Filitti, deopotrivă specialist în heraldică şi genealogie, a fost pasionat de perioada modernizării Principatelor, lăsând în urmă o operă de peste 160 de lucrări referitoare la ea. La începutul secolului XX a avut acces în Arhivele Vaticanului de unde a publicat două volume de documente despre români.
Pe linie maternă, Manole Filitti descindea din familia Ghica. Mama sa, Alexandra, era nepoata de soră a lui Gheorghe Cantacuzino (Nababul), iar celebra scriitoare Dora d’Istria (Elena Ghica) era mătuşa lui.
Dar nu numai ascendenţa dă nobleţă omului, ci şi atitudinea, stilul. Iar stilul lui Manole Filitti a fost acela al unui adevărat boier.

Foto credit @Mihail Oprescu, Hipodromul Ploiești, 11 iunie 2023

A fost deținut (pentru sabotaj economic) timp de trei ani de zile în timpul regimului comunist.
Dragostea de cai și-a cultivat-o de timpuriu pe moșia familiei de la Alexeni (Ialomița), unde a avut o faimoasă crescătorie de cai de trap. A devenit membru în Jockey Club încă înainte de Al Doilea Război Mondial. În 1991, alături de alți „oameni de cal”, a reîntemeiat Jockey Clubul, fiind ales președinte executiv al aristocraticei instituții.

Echipa „ Ploiești, Capitala Tineretului din România 2024” s-a alăturat evenimentului hipic

În celelalte curse ale zilei s-au impus Otawa (driver Marga Niţă), în Premiul Hemeiuş, Wicked From Heaven (driver Adrian Marciu), în Premiul Hera, şi Echec et Mat (driver Adrian Marciu), în Premiul „Supermarket La Cocoş”.

La festivitatea de premiere a Premiului „Supermarket La Cocoş” au fost alături tinerii din echipa „Ploieşti, Capitala Tineretului din România 2024”: Mihaela Tătaru, Nicoleta Iliescu, Răzvan Lăban, Rebecca Apostolescu, Sara Marinescu, Ştefania Tătaru, Alexandru Iliescu, Ana Constantin şi Mădălin Chivu.

Reuniunea a fost închisă de cursa de galop dotată cu Premiul Arkina, în care s-a impus Onyx Angel (jocheu Nurhay Hamil Zyulkyuf) şi a cărei festivitate de premiere a fost oficială de Emanuel Cernat, membru în Comitetul Cercului din cadrul Jockey Club Român.

Altfel, ca de obicei, cei mai mici dintre spectatori s-au putut plimba gratuit cu calul Mokka, având, totodată, amenajat un „fun corner” unde s-au putut juca sub sub atenta supraveghere a angajaţilor Complexului Hipodrom.

Foto credit @Mihail Oprescu, Hipodromul Ploiești, 11 iunie 2023

Partenerii reuniunii hipice de duminică au fost: Supermarket La Cocoş, Jockey Club Român, Radio Prahova, Centrul de echitaţie „Luna Horse”, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti şi Info Ploieşti City.

Următoarea reuniune hipică este programată duminică, 25 iunie, atunci când se va ţine Premiul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă