2 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSportReprezentanții elevilor critică încercările de amânare a concursurilor pentru directorii de școli....

Reprezentanții elevilor critică încercările de amânare a concursurilor pentru directorii de școli. Acestea duc la stagnarea sistemului de învățământ românesc

Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România (CTR) și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) apreciază inițiativă Ministerului Educației de a organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli că fiind necesară dezvoltării sistemului de învățământ preuniversitar și critică „încercările anumitor politicieni de a păstra înregimentarea politică a școlilor, bazată nu pe competențe, ci doar pe interese politice”, spun jurnaliştii de la Hotnews.ro.

Elevii și tinerii consideră că încercarea Ecaterina Andronescu, președinte al Comisiei de Învățământ din Senat și fost ministru al Educației, „de a solidifica prezența și puterea politicului în școală românească, invocând motive puerile și tendențioase reprezintă un atac la adresă dezvoltării sistemului nostru de învățământ”.

Proiectul de lege prin care Ecaterina Andronescu (PSD) încearcă să amâne concursul pentru directorii de școli ar putea intră astăzi în plenul Senatului (cameră decizionala) pentru votul final.

Reprezentanții elevilor și ai tinerilor acuza faptul că „Toate partidele politice care au fost la guvernare și nu au organizat concursurile pentru directori când era necesar sunt părtașe la stagnarea sistemului de învățământ românesc în zone celor mai slab performanțe sisteme educaționale din Europa. Mai mult decât atât, considerăm că încercarea doamnei Ecaterina Andronescu, președinte al Comisiei de Învățământ a Senatului României și fost ministru al educației, de a solidifica prezența și puterea politicului în școală românească, invocând motive puerile și tendențioase reprezintă un atac la adresă dezvoltării sistemului nostru de învățământ.”

Tinerii mai spun că „La opt ani de la ultimul concurs, directorii școlilor din România vor fi aleși pe criterii obiective, după ce își dovedesc aptitudinile manageriale, concurs organizat conform Metodologiei elaborate de un grup de lucru din care au făcut parte și reprezentanții elevilor care a fost aprobată de ministrul educației. Generațiile din ultimii ani au avut parte de directori numiți politic, în bază unei ironice <detașări undefined interesul învățământului>”.

 

În opinia lor, „nu există argumente temeinice pentru amânare concursurilor, având în vedere că era imperios să se organizeze cu mult timp în urmă și că aptitudinile testate țin în mare măsură de capacitățile manageriale dobândite în timp. Concomitent, trebuie avut în vedere faptul că ipoteză imposibilității pregătirii pentru examen a directorilor actuali ar demonstra, implicit, că aceștia nu au asimilat cunoștințe pe care trebuie să le aplice din funcția pe care o dețin în prezent, și deci inerent ar trebui schimbați din funcție”.

Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor, spune că „Este profund eronat ceea ce se întâmplă la momentul actual, prin prismă faptului că încă o data reprezentanții politici își văd propriile interese de partid, nerespectând etica și decenţa profesională. Tragem un semnal de alarmă că în cazul în care acest amendament este aprobat, Senatul României va da încă o lovitură dură educației din România. Evident, organizarea concursurilor în 2017 ar fi de bun augur pentru partidele care ar dori să fie atunci la guvernare și să le organizeze după bunul lor plac. În cazul în care amendamentul va trece de plenul Senatului, ne vom adresă Președintelui României pentru reexaminare.”

Comisia de învățământ din Senat, prezidată de fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esențial pentru mii de școli, care ar putea intra astăzi în plenul Senatului (cameră decizională) pentru votul final. 

Comisia a introdus un amendament prin care amâna organizarea concursului de director și director adjunct de școală, ce urmează să se desfăşoare în octombrie, până la vacanță de vară din 2017. 

Proiectul, odată aprobat, ar opri concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, și ar da viitorului ministru din guvernul rezultat după alegeri puterea de decizie.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, susține că depunerea unui amendament la Comisia pentru învățământ din Senat pentru modificarea Legii Educației, care prevede amânarea concursurilor pentru posturile de directori de școli, poate fi explicată prin faptul că factorul politic nu dorește să piardă controlul asupra acestora, scrie Agerpres.

Potrivit ministrului, dacă amendamentul va fi adoptat în Cameră Superioară a Parlamentului înainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de școli va fi oprită.

„(Cei care au amendat Legea Educației-n.r.) nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor, pe scurt. (Acest control se manifestă-n.r.) în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe bază unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școală sau liceul în care funcționează. (…) Procedural, suntem blocați în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat-n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunțat clar că avem prima probă a acestui concurs național. Va trebui să oprim procedura”, a declarat ministrul într-un interviu acordat Digi24.

 

  

Cele mai citite

Crăciun 2024: Europenii cheltuiesc mai mult, dar inflația le pune bugetele la încercare

Cheltuielile europenilor în perioada sărbătorilor de iarnă sunt estimate să crească cu 2,9% față de anul trecut, conform unui studiu Mastercard citat de Warsaw...

Crăciun 2024: Europenii cheltuiesc mai mult, dar inflația le pune bugetele la încercare

Cheltuielile europenilor în perioada sărbătorilor de iarnă sunt estimate să crească cu 2,9% față de anul trecut, conform unui studiu Mastercard citat de Warsaw...

Alegerile electorale reaprind dezbaterea despre capitalul românesc în sectorul bancar

Tensiunile politice generate de rezultatele neașteptate din primul tur al alegerilor prezidențiale au adus din nou în discuție echilibrul dintre capitalul românesc și cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă