15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportReferendumului dorit de Basescu i-a lipsit un singur vot

Referendumului dorit de Basescu i-a lipsit un singur vot

Un vot a lipsit ieri pentru ca Parlamentul sa avizeze pozitiv consultarea presedintelui privind organizarea unui referendum referitor la introducerea votului uninominal. Un singur vot! Potrivit presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, la sedinta de ieri a Parlamentului s-au intrunit 233 de voturi pentru, din 234 – cate erau necesare pentru adoptarea rezolutiei care aviza solicitarea adresata Legislativului de Traian Basescu. Interpretarea rezultatului, oferita de Olteanu, se bazeaza pe legea referendumului, care este in contradictie cu Constitutia, dar este in vigoare pentru ca nu a fost contestata de nimeni la Curtea Constitutionala.
In luarile de cuvant, doar UDMR si PRM s-au declarat pe fata impotriva votului uninominal. PSD si PC au sustinut ca sunt pentru votul uninominal, dar au pus la indoiala utilitatea referendumului. PNL si PD au anuntat ca sustin atat votul uninominal, cat si organizarea referendumului. Dupa cateva ore de discutii, liderii grupurilor parlamentare au redactat un proiect de hotarare. Potrivit acestuia, "Parlamentul avizeaza favorabil solicitarea presedintelui de organizare a unui referendum national consultativ cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea deputatilor si senatorilor la alegerile urmatoare". Parlamentarii au votat prin ridicare de mana si s-au inregistrat 241 de voturi "pentru". Insa PRM si UDMR au contestat numaratoarea voturilor, acuzand faptul ca "nu sunt nici 200 de parlamentari in sala".
In aceste conditii, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a propus vot nominal. Listele cu senatorii si deputatii au fost citite de doua ori, in mijlocul unei viermuieli generale, cu parlamentari iesind si intrand in sala. Rezultatul: 233 de voturi "pentru". Doar UDMR si PRM au votat in bloc impotriva referendumului, dar au atarnat greu absentele din celelalte formatiuni.
Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a anuntat ca proiectul de hotarare nu a fost nici adoptat, nici respins pentru ca ar fi avut nevoie de 234 voturi pentru. Birourile Permanente urmeaza sa vina cu o noua propunere care sa fie supusa plenului Parlamentului.
Votul de ieri a generat o serie de dileme parlamentare. Unii parlamentari au afirmat ca pentru adoptare erau necesare 235 voturi. "A fost sau nu adoptat proiectul?" si "Presedintele trebuie sau nu sa astepte un aviz al Parlamentului?", erau intrebarile care se puneau insistent.
Mai multi parlamentari au precizat, dupa vot, ca, pentru adoptarea hotararii privind avizul favorabil asupra solicitarii de referendum, erau necesare majoritatea voturilor parlamentarilor, potrivit legii referendumului. Totusi, Constitutia spune ca o asemenea hotarare se putea adopta cu majoritatea deputatilor si senatorilor prezenti la sedinta comuna. Insa, sustineau adeptii respingerii, articolul cu pricina din legea referendumului trebuie respectat, el nefiind contestat la Curtea Constitutionala si fiind in vigoare.
Votul de ieri al Parlamentului in acest caz este consultativ, insa desigur ca au existat si parlamentari care au sustinut ca seful statului trebuie sa astepte avizul Parlamentului pentru a continua procedura de desfasurare a referendumului. Daca pesedistul Eugen Nicolicea, membru al Biroului Permanent al Camerei, a spus ca presedintele nu poate continua procedurile fara o hartie de la Parlament, fie si un aviz negativ, presedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, a spus ca referendumul se poate organiza si fara avizul favorabil al Parlamentului .

Liberalul Pacuraru, detinatorul "votului de aur"

La votul de ieri, PRM si UDMR au mers in bloc impotriva referendumului. Teoretic, hotararea trebuia sa fie votata de o majoritate larga. Insa votul final a fost perturbat de o serie intreaga de fenomene parlamentare:
Absentii. La sedinta de ieri s-au inregistrat destule absente, inclusiv din partea PD si PNL, partide care anuntasera ca sprijina atat votul uninominal, cat si organizarea referendumului. Au lipsit, printre altii, o serie de ministri care sunt si parlamentari: Vasile Blaga (PD), Radu Berceanu (PD), Varujan Vosganian (PNL), dar si europarlamentari precum Roberta Anastase (PD) Adrian Cioroianu (PNL).
Voturi diferite fata de partid. Senatorii Antonie Iorgovan (PSD) si Paul Pacuraru (PNL) au votat impotriva, cu toate ca partidele lor au anuntat o optiune diferita. "Sustin votul uninominal, dar consider categoric ca referendumul este o prostie, un moft si nimic altceva, care inseamna o suma imensa cheltuita, extrem de multi oameni mobilizati si care nu are nici o finalitate", a declarat Paul Pacuraru.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă