8.7 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăSportPrimele REACȚII după numirea lui Dacian Cioloș ca premier

Primele REACȚII după numirea lui Dacian Cioloș ca premier

Numirea fostului comisar european Dacian Cioloș ca nou premier al României, a stârnit, marți, reacții în rândul oamenilor politici din România.

Citește și: Cine îl sprijină în Parlament pe Dacian Cioloș

Fostul șef de stat, Traian Băsescu, a scris, pe Facebook:”Dacian Cioloș, o soluție bună”.

Ministrul Educație, Sorin Cîmpeanu, a declarat că Dacian Cioloș reprezintă „o alegere foarte foarte bună” și o „personalitate apreciată la nivelul întregii societăţi româneşti”.

Citește și: Primele declarații ale premierului desemnat Dacian Cioloș. Cât timp are la dispoziție să formeze Guvernul

O altă reacție a venit din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, care a spus că așteaptă să afle propunerile pe care premierul desemnat, Dacian Cioloș, le are, pentru formarea noului Guvern și a atras atenția că „deocamdată avem doar un nume și un chip”.

Citește și: Dragnea, despre premierul desemnat: Deocamdată avem doar un nume și un chip

Vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), deputatul Raluca Turcan, a declarat marți seara, că desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier al României reprezintă „un semnal de predictibilitate dat în exterior și o șansă pentru apropierea administrației publice românești de cea europeană”, informează Agerpres.

Mai mult, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că premierul desemnat Daician Cioloş este „un om cu un profesionalism de necontestat”, un apropiat al PNL, chiar dacă nu este membru al partidului, şi că PSD va face tot posibiliul să compromită viitorul guvern.

Totodată, președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier este un „pas bun, important și pozitiv”, relatează Mediafax. În ceea ce privește viitorul Guvern, liderul UDMR a subliniat că prioritățile lui ar trebui să fie „chestiuni care reprezintă o necesitate pentru societate, în sănătate, în educație, în achizițiile publice”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, noul premier al României, după ce miercurea trecută, prim-ministrul Victor Ponta a demisionat, ca urmare a protestelor de marți, când mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisiile celor răspunzători pentru tragedia de la finalul lunii octombrie, din clubul bucureștean Colectiv, soldat cu 48 de morți și peste 150 de răniți.

Citește și: Primele declarații ale premierului desemnat Dacian Cioloș. Cât timp are la dispoziție să formeze Guvernul

Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi. „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, mai stipulează Constituţia.

Citește și: LIVE TEXT. Iohannis: Prim-ministrul României este Dacian Cioloș

În cazul unui vot favorabil în Parlament, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.

Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Joi dimineața, președintele l-a numit în funcția de premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. La finalul săptămânii trecute, la Palatul Cotroceni a avut loc prima rundă de consultări cu partidele parlamentare și reprezentanții societății civile. La începutul săptămânii, după o a doua rundă de consultări, liderii partidelor parlamentare și-au exprimat preferința pentru un prim-ministru tehnocrat.

Citește și: Cine este Dacian Cioloș?

Dacian Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010-2014, realizând prima reformă a Politicii Agricole Comune, iar după încheierea mandatului de comisar a fost numit consilier special al preşedintelui Comisiei Europene.

Dacian Cioloș, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultură în 2010, ducându-și mandatul la bun sfârșit în noiembrie 2014. În luna iulie a acestui an, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară.

El a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 și până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu, păstrând însă permanent o reputație de tehnocrat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă