10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportSCANDAL România-Austria, pe tema alocațiilor pentru copii. MAE: Libera circulaţie presupune şi...

SCANDAL România-Austria, pe tema alocațiilor pentru copii. MAE: Libera circulaţie presupune şi nediscriminare

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, că nu este de acord cu luările de poziţie publice ale ministrului federal al Afacerilor Externe al Austriei pe tema asistenţei sociale destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România, informează un comunicat al MAE. 

"Menţionarea distinctă a României în contextul legat de aplicarea normelor europene în materie de export de prestaţii sociale (alocaţia pentru copii) este nejustificată în condiţiile în care România se regăseşte abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățenii sunt transferate aceste alocaţii (după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia)", se arată în comunicatul MAE.

Precizările au fost transmise, sâmbătă, de către Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE), ca reacţie la declaraţiile ministrului austriac de Externe pe tema alocaţiilor sociale.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, cere o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulţumit de faptul că statul austriac plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deşi în România această indemnizaţie este mult mai mică.

Mai mult, Ministerul arată că, potrivit măsurătorilor statistice efectuate de partea austriacă, atât în privința asistenţei sociale oferite, cât şi a alocațiilor pentru copii, că cetățenii români nu sunt pe primele locuri în rândul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministru muncii, Rudolf Hundstrofer.

În acest context, MAE a ţinut să sublinieze că libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, iar accesul la serviciile sociale nu trebuie acordat discriminatoriu.

"Libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca şi ceilalţi cetăţeni europeni care lucrează în alte state membre, cetăţenii români au şi trebuie să aibă acces la prestaţiile ce rezultă din munca depusă şi contribuţiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă şi contrară dreptului european în vigoare", mai arată sursa citată.

De asemenea, MAE a precizat că gradul de integrare al cetăţenilor români aflaţi în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a apreciat că prin acţiunile întreprinse, Austria riscă să-i transforme pe cetăţenii români care lucrează în mod legal în Austria în victime ale unei dispute politice interne şi, în acelaşi timp, să afecteze relaţiile bilaterale româno-austriece.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă