14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportRăzboiul decorațiilor dintre palate

Războiul decorațiilor dintre palate

În absența unor oferte concrete pentru alegători, liderii politici defilează în postura de apărători ai Constituției, acuzându-se reciproc de încălcarea Legii fundamentale.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare care îl vizează pe premierul Victor Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare ale unor “înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012”. Este vorba de decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru. Potrivit Preşedinţiei, refuzul contrasemnării “este evidenţiat de un simplu «NU», subliniat urmat de semnătura Prim-ministrului”. După ce nu o motivat oficial refuzul, premierul Ponta a făcut-o verbal, în fața presei, în timp ce se afla la Giurgiu pentru o întâlnire cu autoritățile locale. Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea “unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici”, invocând un raport al Curții de Conturi privind nereguli în gestionarea banilor de la ICR, în perioada în care instituția a fost condusă de Horia-Roman Patapaievici. În plus, premierul a spus că unii dintre ei “au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste”, cu referire la fostul vicepreședinte ICR, Mircea Mihăieș.

Implicațiile politice și juridice

Efectul juridic al acestei noi dispute între Palate este blocarea decorării intelectualilor menționați, cel puțin până la pronunțarea CCR. “Contrasemnătura primului-ministru este necesară. Absența semnăturii face ca gestul decorării să nu fie posibil. Este vorba de lipsă de cooperare instituțională, pentru că este o atribuție a președintelui care poate fi exercitată doar cu participarea primului-ministru”, a explicat Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional.

Chiar dacă refuzul a ajuns la Palatul Cotroceni pe 29 aprilie, preşedintele s-a adresat CCR abia pe 6 mai, după ce premierul a sesizat aceeași instituție în legătură cu implicarea în campanie a şefului statului. Președintele a așteptat o săptămână, semn că decorarea intelectualilor menționați a devenit o prioritate doar în contextul luptei dintre Palate. De altfel, în ultima perioadă, Băsescu și Ponta s-au atacat reciproc în mod sistematic, în încercarea de a-și mobiliza electoratul fidel pentru euroalegerile din 25 mai. Traian Băsescu încearcă să maximizeze scorul PMP, pozițio­nându-l drept principal adversar al PSD. La rândul său, Victor Ponta își pregătește terenul pentru even­tuala candidatură la alegerile prezidențiale.

Războiul contestațiilor

Sesizarea preşedintelui Traian Băsescu va fi luată în discuţie pe 21 mai. În aceeași zi, CCR va judeca și sesizarea premierului Victor Ponta care îl acuză pe Traian Băsescu de implicare în campania electorală a PMP.

După sesizarea CCR, premierul Victor Ponta a fluturat posibilitatea suspendării președintelui Traian Băsescu, în cazul în care judecătorii decid că șeful statului a încălcat Constituția. “Dacă încalcă Constituţia şi dacă avem o decizie a Curţii în acest sens, nu există o altă cale de sancţiune decât cea prevăzută de Constituţie: suspendarea. Decizia aparţine Parlamentului, nu Guvernului şi nu unui partid“, a afirmat Ponta. El a spus însă că, din punctul de vedere al PSD, preşedintele trebuie sancţionat în acest caz conform Constituţiei, şi ­anume prin suspendare.

Ulterior, Ponta a revenit și a susți­nut că nu va declanșa suspendarea șefului statului. Între timp, minis­trul Infrastructurii, Dan Șova, a susținut și el scenariul suspendării în timp ce purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, l-a contrazis.

 

MESAJ

Antonescu: „Opriţi-vă!“

Liderul liberal Crin Antonescu i-a criticat dur pe Traian Băsescu şi pe Victor Ponta într-un discurs rostit la un miting electoral în Gorj. “Vrem să le spunem atât lui Băsescu, cât şi lui Ponta: «Opriţi-vă!» Țara asta trebuie să meargă înainte, nu înapoi. Opriţi-vă! Țara aceasta nu mai vrea un partid-stat. Când am făcut USL am promis românilor că ne vom opune oricărei încercări a unui partid sau unui om de a pune mâna pe toată ţara. Noi ne-am ţinut de cuvânt şi nu am putut merge mai departe cu oameni care mint”, a spus liderul liberal.

Șeful PNL a declarat că atât preşedintele, cât şi premierul ar trebui să fie mult mai interesaţi şi să discute despre problemele de zi cu zi ale românilor, nu despre “săriturile cu paraşuta” sau despre cine intră mai repede la puşcărie.

» Preşedintele Traian Băsescu a trimis prim-ministrului Victor Ponta şi un decret de decorare a şefului Serviciului Român de Telecomunicaţii, Marcel Opriş, pe care premierul va refuza, de asemenea, să îl contrasemneze, ca şi în cazul conducerii ICR.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Regele Charles a vizitat marți un centru de tratare a cancerului

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit revine la îndatoririle publice pentru prima dată după ce a fost diagnosticat cu cancer. El urmează să...

Guvernul amână taxa pe lux până pe 30 aprilie

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de marți, că termenul pentru impozitul de 0,5% pentru clădirile...

Steaua Armatei, sancționată de Comisia de Disciplină a FRF

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a sancţionat clubul CSA Steaua cu disputarea a două meciuri fără spectatori şi o penalitate sportivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă