27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportRamane cum am stabilit: "Vin ai nostri"

Ramane cum am stabilit: “Vin ai nostri”

Guvernul ramane inflexibil si nu va reveni asupra ordonantei de urgenta privind politizarea deconcentratelor.

Liderii coalitiei sustin ca nu au luat in discutie o consultare cu presedintele Basescu pe aceasta tema.

Analistii considera ca masurile Cabinetului Boc vor afecta grav proiectele incepute anterior.

Vicepremierul Dan Nica a declarat ieri, dupa sedinta coalitiei, ca ordonanta de urgenta privind conducerea institutiilor deconcentrate ramane neschimbata. "Nu stim ce are de gand presedintele Romaniei si n-ar fi corect din partea mea sa prefigurez o anumita atitudine pe care domnia sa nici nu stim daca o are. Daca domnul presedinte al Romaniei are ceva de spus, cu siguranta o va spune", a afirmat Nica. El a raspuns astfel declaratiei lui Theodor Stolojan, potrivit careia presedintele Basescu se va consulta cu liderii coalitiei asupra acestui subiect controversat.

In ce consta controversa?
"Toate guvernele de pana acum au actionat pe ascuns si au politizat functiile pentru ca dupa aceea sa-si prezinte politrucii proprii pe post de mari eminente tehnocrate. Cel mai limpede este exemplul prefectilor facuti peste noapte Inalti Functionari Publici", a spus directorul Centrului Roman de Politici Europene, Cristian Ghinea. El a precizat ca, fara o clarificare serioasa, nici o demitere in masa, asa cum face Ordonanta 37, nu este o solutie. Principalul efect al unei asemenea masuri ar fi, potrivit lui Cristian Ghinea, inlocuirea "politrucilor liberali (care inlocuisera politrucii pedisti si  pesedisti in 2004 si 2007) cu politrucii coalitiei". O balanta intre politizare si un serviciu public apolitic si stabilirea unor reguli pe termen lung sunt adevaratele solutii, spune Cristian Ghinea. El recomanda "un moment zero" in care sa se decida care sunt functiile politice si care nu.

Care sunt consecintele?
Problema de fond identificata, in schimb, de Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, este aceea a gasirii de oameni competenti. "Este un semnal foarte prost. Oamenii competenti fug ca dracul de tamaie de administratie, pentru ca nu li se ofera nici un fel de siguranta", a spus Moraru. La randul sau, directorul de programe la Centrul Roman de Politici Europene, Ciprian Ciucu, e de parere ca aplicarea Ordonantei 37 va afecta negativ proiectele in derulare. "Decizia administrativa va fi blocata in urmatoarele saptamani, iar in ceea ce priveste performanta, va trebui sa mai asteptam cateva luni", a apreciat Ciucu. El a atras atentia ca ordonanta va spori rolul partidelor in plan local, cariera publica fiind dependenta in masura mai mare de partidocratia locala.

"Ordonanta deturneaza dintr-o data, in mod brutal, o buna parte din politicile administratiei centrale cu privire la functia publica, managementul resurselor umane si anuleaza si investitiile anterioare – printre care unele programe PHARE – facute in profesionalizarea  functiei publice", a spus Ciucu.
Democrat-liberalii s-au plans constant in timpul guvernarii Tariceanu de numirile politice si de eliminarea oamenilor lor din adminstratiile locale. Iar in campania electorala, pledand pentru modernizarea administratiei, liderul PSD, Mircea Geoana, afirma ca ar fi interesat de o lege dupa modelul american, in care inaltii functionari de la nivelurile 1 si 2 pleaca o data cu Guvernul, iar cei din esaloanele de baza isi continua nestingheriti cariera in administratie.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă