17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportRaliuReușită istorică: Simone Tempestini a câștigat prima etapă a Campionatului European de...

Reușită istorică: Simone Tempestini a câștigat prima etapă a Campionatului European de Raliuri

Simone Tempestini a devenit primul pilot român din istorie care a câștigat o etapă din Campionatul European de Raliuri după ce s-a impus, în acest weekend, în Raliul Ungariei, prima etapă a sezonului 2024 din competiția continentală.

De 8 ori de campion național absolut, Tempestini a avut un parcurs impecabil în Ungaria la bordul modelului Škoda Fabia RS Rally2, alături de Sergiu Itu în dreapta sa.

Pilotul de la Napoca Rally Academy a câștigat două dintre cele 13 probe speciale, iar în alte șase a fost pe podium, iar la finalul celor aproape 190 de kilometri a fost cronometrat cu 1:52:50.4, cu aproape 17 secunde mai rapid decât ocupantul locului al doilea, francezul Franceschi Mathieu. Al treilea clasat a fost ungurul Miklos Csomos, la 29,9 secunde în urma lui Tempestini.

„Suntem extrem de bucuroși, nici nu știu ce să spun după această etapă. Nu știu câți au crezut în șansele noastre de a câștiga o etapă. Ne-am simțit excelent aici, în Ungaria, suntem bucuroși că am dus tricolorul pe prima treaptă a podiumului, mai ales că ați văzut cu toții câți piloți de top au venit la etapă. Nu vom avea timp de petrecut, sezonul abia a început și va trebui să muncim la fiecare kilometru de probă specială. Ne dorim să scriem o pagină frumoasă de istorie pentru motorsportul românesc”, a spus Tempestini, care în urmă cu 8 ani devenea campion mondial de juniori.

Este pentru prima oară când un pilot român nu doar termină pe podiumul unei etape din istoria modernă a Campionatului European de Raliuri, dar mai ales câștigă un raliu de acest nivel. Printre cei aproape 80 de piloți care au luat startul se numără neo-zeelandezul Hayden Paddon (campion european en-titre), spaniolul Efren Llarena (campion european 2022), Martin Sesks (vicecampion european en-titre) sau Mikko Heikkilä (campionul Finlandei). Un total de 28 de modele cu configurație Rally2, asemănătoare cu cea a mașinii lui Tempestini, au fost pe traseul de concurs de-a lungul celor 3 zile.

Astfel, Tempestini devine liderul la zi al sezonului 2024 în cea mai importantă competiție europeană de raliuri, cu 33 de puncte, în urma sa clasându-se francezul Mathieu, cu 29 de puncte. În acest an sunt programate un total de 8 etape. După Ungaria urmează raliurile din Suedia, Estonia, Italia, Cehia, Marea Britanie și Polonia.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...
Ultima oră
Pe aceeași temă