18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportRaliuDacia a prezentat Sandrider, modelul prototip cu care va participa la Raliul...

Dacia a prezentat Sandrider, modelul prototip cu care va participa la Raliul Dakar. Sebastien Loeb, printre piloți

Constructorul român de automobile Dacia a prezentat oficial modelul prototip Sandrider, care va fi pilotat de francezul Sebastien Loeb şi qatarianul Nasser Al-Attiyah la următoarele trei ediţii ale Raliului Dakar.

Dacia, filială a Grupului Renault, s-a asociat cu compania Prodrive pentru a dezvolta acest prototip, denumit Sandrider, conceput pe baza modelului Hunter.

Sebastian Loeb va forța prima victorie la Dakar alături de constructorul român Dacia, care va încredinţa acelaşi model şi qatarianului Nasser Al-Attiyah, cvintuplu câştigător al Raliului Dakar (2011, 2015, 2019, 2022, 2023), precum şi spaniolei Cristina Gutierrez, una din figurile feminine de top din lumea raliului off-road, cu opt participări la Dakar.

„Este un proiect profesionist cu o investiţie reală a mărcii Dacia. Folosirea experienţei modelului Hunter în acest proiect complet nou a fost pentru mine cea mai bună alegere posibilă pentru a maximiza şansele mele la victorie în Raliul Dakar”, a afirmat Sebastien Loeb.

„Am avut punctele noastre slabe, le cunoaştem de câţiva ani. O lipsă de robusteţe în planul suspensiilor, în principal, şi multe pene, dar totuşi victoria nu a fost foarte departe. Dar cu această nouă maşină, ne vom optimiza forţele. Am încredere în toată munca noastră de pregătire”, a mai spus Loeb.

La rândul său, directorul tehnic Philip Dunabin a subliniat că este vorba de un nou concept, care va explora soluţii de energie cu emisii reduse de carbon, precum şi combustibili sintetici şi noi caracteristici tehnice pentru a se adapta nevoilor şi performanţelor piloţilor.

„Nu este doar un simplu Hunter restilizat. Toate sistemele sunt, în totalitate noi, în totalitate reactualizate. Noi avem un şasiu tubular mult mai uşor, mult mai lat, cu mai mult spaţiu în cockpit şi o mai bună repartizare a greutăţilor”, a precizat oficialul.

„Motorul este unul nou, un 3 litri V6 bi-turbo. Am lucrat la fiabilitate la nivelul transmisiei, axele sunt mult mai solide, iar cutia de viteze a fost revizuită. Am lucrat, de asemenea, la nivelul aerodinamicităţii şi la nivelul vizibilităţii pentru piloţi”, a adăugat Philip Dunabin.

Sebastian Loeb (Prodrive) s-a situat pe locul 3 în clasamentul final la ediţia din acest an a Raliului Dakar, fiind nevoit să abandoneze în etapa 11-a din cauza unei probleme mecanice. Victoria a revenit pilotului spaniol Carlos Sainz (Audi).

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a luat decizia finală

Premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat luni că va rămâne în funcție, după o perioadă de reflecție, notează Euronews. Sánchez a șocat țara miercuri, anunțând...

Sfaturi și Recomandări pentru Părinți

În fiecare an, cercetările în domeniul nutriției infantile aduc noi descoperiri și înțelegeri, contribuind la îmbunătățirea alimentației pentru bebeluși și copii mici. O...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă