Senatorul PSD Serban Mihailescu, zis si Miki Spaga, a vazut ieri la CNSAS documentele care atesta faptul ca in perioada 1986-1989 a fost ofiter acoperit al Securitatii. La intrarea in sediul Consiliului, Miki a declarat ca nu stie sa fi fost ofiter de Securitate. Mai pe romaneste: poate da, poate nu… O afirmatie "preventiva” inainte de a vedea ce probe are CNSAS. Asta dupa ce cu putin timp in urma politicianul excludea categoric acuzatiile: „Este o informatie falsa, nu am fost ofiter al Securitatii si nu am colaborat cu aceasta institutie”.
La iesire, Mihailescu nu a negat existenta documentelor, sustinand insa ca i s-a prezentat doar "fisa de evidenta” si ca aceasta "este ori o confuzie, ori o facatura”. Potrivit documentului, senatorul PSD a fost incepand cu anul 1986 ofiter acoperit al Directiei de Informatii Externe din cadrul Securitatii, avand gradul de maior. In perioada respectiva, Miki Spaga a ocupat o functie importanta in aparatul de stat al regimului comunist, si anume sef de cabinet al primului ministru Constantin Dascalescu.
In apararea sa Mihailescu sustine ca este "imposibil” sa fi fost maior inainte de 1989 din moment ce a fost inaintat la acest grad abia in 1996. El spune ca din postura de inginer care a terminat Scoala militara a primit grade militare in rezerva, actualmente fiind colonel: „Noi, inginerii cu studii militare, avem grade in rezerva. Eu am primit gradul militar de maior abia in 1996, iar pe cel de colonel in 2003. Era exclus sa am in 1989 grad de maior”.
In plus, a afirmat ca intre '86 si '89 nu a avut statut de diplomat si nu a efectuat nici o deplasare in strainatate, dar a recunoscut ca avea acces la toate documentele secrete ale statului, datorita functiei pe care o avea in Guvern. In plus, Mihailescu a cerut membrilor Colegiului sa se faca verificari mai amanuntite in privinta sa pentru ca i se pare absurd „sa fi fost maior in rezerva in 1989 si sa fi redevenit maior activ in 1996”.
In afara de Miki Spaga alti trei politicieni au calcat ieri pragul CNSAS pentru a-si vedea dosarele de Securitate. Printre acestia si vicepresedintele PNL senatorul Puiu Hasotti. Acesta sustine ca are doua dosare de urmarire informativa si a fost in vizorul Securitatii timp de sapte ani. Dupa studiul dosarelor, liberalul a declarat ca a fost turnat de colegi si chiar de un prieten. „Sunt zeci de note date despre mine, cateva chiar de bine. Am fost surprins sa vad ca unii colegi si chiar un prieten m-au turnat. Nu banuiam decat una din aceste persoane, restul a fost o surpriza sa le aflu”, a spus senatorul. Turnatoriile dateaza din perioada 1981- 1989. Potrivit acestuia Securitatea a incercat racolarea sa in anii '80 pe cand lucra la un muzeu si, pentru ca nu a cedat, a devenit "o persoana ostila regimului comunist… Pentru asta m-au filat pe mine si familia mea timp de sapte ani”.
Senatorul PC Radu Terinte a revenit si el la CNSAS. El sustine ca a vazut o nota redactata de un ofiter de securitate care prezinta incercarea de racolare a sa. Terinte spune ca l-a refuzat verbal pe respectivul ofiter. Terinte sustine ca nu a semnat nici un angajament cu Securitatea si nici note informative nu a dat.
Si deputatul PNL Liviu Campanu s-a prezentat din nou la CNSAS. Acestuia i-a fost descoperit un angajament semnat cu Securitatea in urma caruia a primit numele conspirativ "Sergiu”. Campan a negat vehement ca ar fi semnat respectivul document, sustinand ca totul este o "facatura” a ofiterului de Securitate care a incercat racolarea sa. La fel ca si Rodica Stanoiu, Campan a cerut CNSAS in urma cu doua saptamani o expertiza grafologica, care spune el i-ar proba nevinovatia.
Lista politicienilor care au dat cu subsemnatul la CNSAS se incheie cu deputatul UDMR Toro Tiberiu. Acesta si-a vazut dosarul de urmarire informativa din perioada 1975 – 1979. Dosarul are peste 250 de pagini, plus mai multe anexe cu inregistrarile telefonice. Udemeristul s-a aratat uimit de ce a gasit in dosar si nu isi explica de ce a fost luat in vizor de Securitate pentru ca "nu eram o persoana asa importanta”. Tibor a spus ca in dosarul sau exista peste 20 de turnatori care au lucrat cu nu mai putin de trei ofiteri de securitate.
Valeriu Stoica, avocatul „Danei”
Deputatul independent Mona Musca s-a aratat extrem de surprinsa de „verdictul” CNSAS si a anuntat ca va contesta decizia, fiind dispusa sa mearga si in justitie. „Cand am auzit ca exista o asemenea decizie, m-am simtit ca un boxer care este numarat (…) Si asta pentru ca nu exista in acel dosar nici un element care sa confirme colaborarea cu Securitatea ca politie politica”, a incercat Musca sa convinga de faptul ca decizia Colegiului Dosarelor ar fi neintemeiata. Desi recunoaste ca a facut „o mare prostie” cand a semnat angajamentul cu Secu, parlamentarul considera ca „este incalificabil sa se gaseasca marele securist al perioadei comuniste in persoana mea”. Musca s-a aratat categorica in intentia de a contesta „verdictul” CNSAS, dar si sceptica ca s-ar putea schimba ceva, vazand drept ultima solutie apelarea la justitie. „Categoric ca voi face contestatia conform legii, desi va dati seama ca faci o contestatie la acelasi CNSAS, dar asta este legea si eu inteleg sa respect legile din tara asta, dupa care, daca nici atunci CNSAS nu-si revine si in continuare va vota politic – pentru ca nu pot sa-mi explic altfel decat ca pe o manevra politica a PNL -, categoric ca merg in justitie”, a precizat Mona Musca. Ea a anuntat si cine o va reprezenta in instanta, in procesul pe care intentioneaza sa-l intenteze CNSAS: avocatul Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL si coautor al viitoarei platforme politice, de pe care Musca si-a retras semnatura, din dorinta de a nu compromite demersul. „Valeriu Stoica s-a oferit sa-mi fie avocat in procesul pe care il voi intenta CNSAS, in cazul in care rezultatul contestatiei la CNSAS va fi acelasi cu prima decizie”, a declarat deputatul independent. Mona Musca a mai precizat ca fostul sau coleg de partid s-a oferit sa-i fie avocat „fara nici un ban”.