14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportPSD va propune în 2011 un model social şi economic pentru România

PSD va propune în 2011 un model social şi economic pentru România

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a început vineri, la Cluj, o serie de consultări cu mediul academic, care se vor finaliza în 2011 cu propunerea unui nou model social pentru România, potrivit NewsIn.

Ponta s-a întâlnit la Cluj cu un grup de profesori universitari din marile centre universitare şi a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că România nu mai poate funcţiona mult timp pe actualul model.

“Eu consider că e absolut necesar în anii următori un nou model social şi economic pentru România, un model pe care PSD-ul îl va propune în anii următori. Am vrut să profit că mă întâlnesc cu oameni bine pregătiţi, majoritatea lor un pic mai detaşaţi de politica de zi cu zi, ceea ce îi face cu atât mai obiectivi şi eficienţi. Concluziile vor fi undeva pe la sfârşitul anului 2011, însă ideea principală este că eu sunt absolut convins că România nu mai poate funcţiona mult timp în sistemul actual şi atunci PSD, sub conducerea unei noi echipe e obligat să vină în anii următori cu un nou model de societate”, a spus preşedintele PSD.

Ponta a mai declarat că după încheierea “epocii Băsescu” şi bătăliile electorale vor trebuie să fie constructive, nu cum au fost în utlimele două decenii.

“Până anul trecut inclusiv, toate campaniile electorale şi toate bătăliile electorale au fost pe vot negativ şi pe contra. Trebuie împotriva lui Ion Iliescu, trebuie împotriva lui Emil Constantinescu şi a Convenţiei, împotriva lui Adrian Năstase şi, anul trecut, a fost împotriva lui Traian Băsescu. Cred că este o şansă uriaşă, tocmai pentru că suntem într-o criză fără precedent în ultimii 20 de ani, cred că este o şansă uriaşă că în 2011-2014 epoca Traian Băsescu se va încheia şi atunci este obligaţia atât a PSD, ca partid de stânga, probabil, dar nu e treaba mea, a PNL, ca singur partid de derapta, să vină cu nişte modele de construcţie, nu doar anti-Băsescu”, a mai spus liderul PSD.

El a adăugat că modelul de societate propus de social-democraţi se va baza pe impozitarea diferenţiată, un stat puternic care controlează excesele din economie şi păstrarea tuturor categoriilor defavorizate în cercul social şi, nu în ultimul rând, modelul va fi unul european, pentru că acum “tot ce se întâmplă în România nu mai ţine cont de ce se întâmplă în restul Europei”.

“Acest model va trebui să funcţioneze după ce nu va mai fi Traian Băsescu, cel puţin 10-15-20 de ani şi este obligaţia mea să construiesc acest model nu doar cu colegii din conducerea executivă, ci cu oamenii care au expertiza profesională şi au şi un pic mai multă obiectivitate şi detaşarea pe care noi cei care suntem în bătălia de zi cu zi e mai greu să o avem”, a sublinat Ponta.

Liderul social-democrat a mai susţinut că ieşirea din criză se poate face în acest moment cu un model de stat social, cu o societate care are o coeziune, pe care a pierdut-o în perioada mandatelor lui Traian Băsescu.

“Eu cred că numai cu un model social putem ieşi din această criză. Traian Băsescu a fost cel mai mare despărţitor al societăţii. În toţi aceşti ani, din momentul în care a câştigat alegerile spunând cum îi va trage în ţeapă pe corupţii ceilalţi, a uitat să îi mai tragă în ţeapă, pe unii dintre ei i-a luat alături în această perioadă, dar şi astăzi trăim momentul în care pacienţii trebuie să se lupte cu medicii, justiţiabilii trebuie să se lupte cu judecătorii, maghiarii între ei – UDMR cu PCM -, ardelenii trebuie să se lupte cu oltenii, toată lumea trebuie să se lupte cu toată lumea… E singurul model de societate în care preşeintele Băsescu se simte până la urmă bine, ca peştele în apă, cred că singura salvarea a României e un model care să reunească toate aceste categorii şi să găsească o coeziune pe care societatea românească a pierdut-o în toţi aceşti ani”, a încheiat Ponta.

Preşedintele PSD va participa, vineri după-amiază, la Conferinţa Judeţeană a PSD Bistriţa-Năsăud.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă