14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportPSD se pregăteşte de o despărţire de PNL?

PSD se pregăteşte de o despărţire de PNL?

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean crede că social-democraţii vor rupe alianţa cu liberalii şi cu conservatorii din cauza trădărilor reciproce din ultimii ani, prin care fiecare din cele trei partide şi-a abandonat partenerii pentru o alianţă mai convenabilă, informează NewsIn.

“Declaraţiile liderului PSD Adrian Năstase conform cărora, în cadrul USL, PSD şi PNL vor avea probleme în a-şi armoniza poziţiile, sunt un prim indiciu că PSD pregăteşte terenul pentru despărţirea de PNL. Ne era clar încă de la începutul formării Alianţei Socialiste că aceasta nu reprezintă decât un experiment de etapă pentru PSD, lucru care devine din ce în ce mai clar”, susţine Ioan Oltean. 

Liderul PDL se referă cel mai probabil la interviul dat de Adrian Năstase pentru “România Liberală”, în care a spus că funcţia de prim-ministru va necesita permanent, în condiţiile unei alianţe a PSD cu PNL şi PC, “ajustări şi compromisuri”. Social-democratul a dat exemplul temei impozitării proprietăţii, care generează un răspunsul pozitiv din partea PSD, dar asupra căreia liberalii ar putea mai degrabă rezervaţi.

Oltean se arată sceptic faţă de posibilitatea ca USL să reziste până la alegerile parlamentare, deşi PDL ar găsi convenabilă menţinerea Uniunii. “În acest fel, cetăţenii au de ales între două feluri distincte de a face politică: pe de o parte USL, o construcţie de stânga, demagogică, născută din părinţi imaturi şi risipitori, iar pe de altă parte PDL, un partid de centru-dreapta, adept al reformelor structurale şi capabil să ia măsuri corecte pentru stabilitatea economică a României. Din păcate, nu credem că USL are o speranţă de viaţă atât de îndelungată”, estimează secretarul general al PDL.

Acesta invocă precedentele “trădări” de care se fac vinovate partidele din USL: intrarea PC în guvernul Alianţei D.A. din 2004, deşi candidase pe liste comune cu PSD, scoaterea PD de la guvernare de către PNL în 2007, intrarea PSD la guvernare alături de PDL în 2009, deşi ar fi existat o înţelegere informală cu PNL ca cele două partide să formeze guvernul. “În decursul timpului, PSD, PNL şi PC au dovedit că au ADN-ul trădării bine fixat în structura lor politică. Atât PSD, cât şi PNL şi PC şi-au trădat de fiecare dată partenerii politici şi înţelegerile politice avute”, arată Oltean.

Pedelistul se aşteaptă ca o parte din liberali să acţioneze împotriva preşedintelui PNL, Crin Antonescu datorită formării unei alianţe fără viitor. “Dacă în cazul PSD este evident că avem de-a face cu o strategie politică, iar intenţia reală a acestui partid nu este de a menţine USL, în cazul PNL nu putem vorbi decât de naivitate. Credem totuşi că este doar o chestiune de timp până când liderii politici cu experienţă ai PNL vor forţa desprinderea de pe orbita PSD, dându-şi seama de aventura în care Crin Antonescu a târât PNL”, mai spune Ioan Oltean.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă