21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportPSD merge pe mâna lui Iliescu în cazul Năstase

PSD merge pe mâna lui Iliescu în cazul Năstase

Dacă liderul PSD, Victor Ponta, pare hotărât să nu-l sprijine pe Adrian Năstase în cazul unei condamnări în dosarul „Mătuşa Tamara”, alţii, inclusiv Ion Iliescu, vor ca fostul premier să fie apărat de partid.

 

Fondatorul PSD, Ion Iliescu, spune că partidul trebuie să fie solidar cu Adrian Năstase în cazul în care va fi condamnat în dosarul „Mătuşa Tamara” pe 15 decembrie. Acest proces, ca şi celelalte două în care este judecat, este o „făcătură evidentă”, crede Iliescu. Mai mulţi lideri ai PSD contactaţi de România liberă susţin acest punct de vedere, chiar dacă, potrivit unor surse din partid, Victor Ponta i-ar fi transmis lui Năstase că nu va „face zid” în jurul lui în cazul unei condamnări.

„Năstase e util partidului”

Secretarul executiv al PSD, Eugen Bejinariu, spune că lucrurile se vor întâmpla exact aşa cum spune Iliescu, dacă decizia ÎCCJ nu-i este favorabilă lui Năstase. Motivul – dosarul este unul politic, iar Năstase nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, merge de asemenea pe varianta nevinovăţiei lui Năstase. „Este un dosar politic, iar rezultatul va fi tot unul politic. Înseamnă că Adrian Năstase nu are nici o vină politică din punctul nostru de vedere”, spune Nicolescu, el însuşi anchetat pentru fapte de corupţie. Şeful CJ Argeş, susţinut de conducerea PSD atunci când instanţa i-a dat decizie de arestare preventivă, spune că „Năstase a muncit şi a fost loial României” şi că „este foarte util partidului”. Tot pentru menţinerea lui Năstase în partid se pronunţă şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Deşi subliniază că „nu este un fan al lui Adrian Năstase”, Vanghelie spune că va fi alături de fostul preşedinte al partidului şi că aceeaşi poziţie o va avea PSD Bucureşti. Motivul, spune primarul sectorului 5, este că „ăla nu e dosar de condamnare, pentru că are o tentă politică”. Mai mult, Vanghelie adaugă că ar susţine acest punct de vedere şi în cazul lui Victor Ponta sau al preşedintelui Traian Băsescu, dacă aceştia ar avea dosare politice. Politicianul a fost debarcat de la conducerea PSD Bucureşti de către Ponta.

Tabăra prudenţilor

Alţi membri marcanţi ai PSD preferă să aştepte decizia Înaltei Curţi şi se feresc să adopte punctul de vedere al lui Iliescu. „Vom lua o hotărâre când va decide Curtea”, spune deputatul Mircea Duşa.

Colegul său Valeriu Zgonea refuză să aleagă între Ponta şi Iliescu şi declară că aşteaptă decizia instanţei. Mai optimist este Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat. „Dacă va fi achitat, nu va avea nevoie de sprijin”, spune senatorul, argumentând că dosarul e politic, dar justiţia e independentă.

Discuţii de culise

Surse din PSD citate de agenţiile de presă declarau recent că Ponta i-ar fi transmis lui Năstase că nu are de gând ca partidul „să facă zid” în jurul său şi că liderii formaţiunii ar vrea să-i ceară fostului premier, în prezent preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, să se autosuspende dacă verdictul ICCJ nu-i este favorabil. Singura declaraţie oficială a lui Ponta a fost că „este convins” de nevinovăţia lui Năstase şi speră ca justiţia să facă dreptate. ICCJ a amânat de două ori decizia în dosarul „Mătuşa Tamara” şi urmează să se pronunţe pe 15 decembrie.   Text Box:  

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă