18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportPSD Buzău riscă să arunce în aer protocolul USL cu o săptămână...

PSD Buzău riscă să arunce în aer protocolul USL cu o săptămână înainte de termenul-limită pentru definitivarea listei de candidaţi la locale

Deşi liderii USL susţin că până la 15 martie vor definitiva lista candidaţilor pentru alegerile locale şi că la Consiliile Judeţene şi primăriile marilor oraşe se va merge pe candidaţi comuni, filiala din Buzău riscă să le strice planurile.

Preşedintele PSD Buzău, Constantin Boşcodeală, a transmis ieri un comunicat de presă prin care anunţă că organizaţia pe care o conduce va susţine candidatul USL la şefia CJ doar dacă acesta va fi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, şi că “altă variantă nu este acceptată”.

Conform protocolului USL, pentru primăria oraşului va candida acutalul edil, Boşcodeală, iar pentru Consiliul Judeţean – parlamentarul liberal Cristian Bîgiu.

“Le-am solicitat în repetate rânduri celor doi co-preşedinţi ai Uniunii Social Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu, să repare greşeala prin care au desemnat un reprezentant al PNL să candideze pentru o funcţie ce a fost câştigată prin voinţa electoratului de către PSD,” se arată în comunicatul lui Boşcodeală.

Dacă nu se revine asupra acestei nominalizări, liderul PSD Buzău cere candidaturi separate PSD şi PNL pentru Primăria Buzău şi Consiliul Judeţean, “fără ca prin aceasta să se considere că USL ‘s-a rupt’ la Buzău.

Totuşi, preşedintele PNL Crin Antonescu afirma că PSD şi PNL nu vor merge separat în ceea ce priveşte candidaţii la Consiliile Judeţene şi primăriile principalelor oraşe. Antonescu a recunoscut, pe de altă parte, că în unele judeţe ar putea fi necesară o mediere de la centru.

O “problemă delicată”

Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru recunoaşte că la Buzău e o “problemă mai delicată”, deoarece “şi Mocanu ar fi firesc să candideze, şi primarul ar fi firesc să candideze”. El adaugă că problema trebuia să fie rezolvată săptămâna aceasta în cadrul USL. “Sper să nu fie o excepţie” de la protocolul USL, adaugă el.

Chelaru dă ca exemplu judeţul Neamţ, unde s-au făcut sondaje pentru desemnarea celui mai bun candidat. De altfel, liderii PSD se bazează pe un sondaj comandat de organizaţia locală, potrivit căruia PSD are sprijinul a 54% din alegători, faţă de 21% pentru PNL. Liberalii nu sunt însă de acord cu sondajele. Liderul PNL Buzău, George Scutaru, spunea recent că o astfel de decizie priveşte doar PSD.

De altfel, liberalul Cristi Bîgiu spune că este absurd ca PSD Buzău să ceară candidaturi separate pentru şefia Consiliului Judeţean, din moment ce acest post a fost atribuit liberalilor încă din toamna trecută.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, a anunţat că, dacă USL nu va reveni asuspra deciziei de a-l susţine pe liberalul Cristi Bîgiu la Consiliul Judeţean, ar putea candida ca independent la alegerile locale.

Atribuirea candidaturii pentru CJ liberalilor a dus încă din toamna trecută la o ruptură între filialele locale ale PSD şi PNL.

Alte judeţe cu probleme

Buzău nu este singurul judeţ cu probleme în ceea ce priveşte candidaturile la alegerile locale. La Cluj, Partidul Conservator a fost cel care a ameninţat cu o ruptură pentru a-şi impune candidaţii. Până la urmă, PNL a acceptat să îşi sacrifice proprii candidaţi în cinci comune, pe care le-a cedat PC, iar conservatorii au primit şi două locuri eligibile pentru Consiliul Judeţean.

La Călăraşi, şefa filialei judeţene a PSD, Oana Niculescu Mizil, i-a acuzat pe liberali că “îi calcă organizaţia În picioare” şi racolează membri ai PSD. Surse din PSD spun că Niculescu Mizil va fi înlocuită din funcţie.

La Bacău, liberalul Romeo Stavarache spune că nu vrea să colaboreze cu “acoliţii lui Hrebenciuc”” (liderul filialei locale al PSD).

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă