18 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSportProcuratura si CSM traiesc intr-o lume paralela

Procuratura si CSM traiesc intr-o lume paralela

Din cauza ineficientei Justitiei, romanii si-ar putea vedea spulberat visul aderarii la Uniunea Europeana!
Ingrijorat de aceasta viziune sumbra, Guvernul a organizat ieri o mare dezbatere pe tema luptei anticoruptie, la care au participat, pe langa ministri, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, conducerea Politiei si a Serviciului Roman de Informatii. Desi a fost invitat la reuniune, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, nu s-a prezentat la Palatul Victoria. Concluzia comuna a premierului Tariceanu si a ministrului Justitiei, Monica Macovei, a fost aceea ca Procuratura si CSM traiesc intr-o lume paralela fata de cea in care vietuiesc romanii de rand atata vreme cat Justitia nu functioneaza, iar acest lucru ne poate lasa in afara UE.

Marile dosare de coruptie trebuie finalizate

Extrem de pesimist dupa intalnirea cu responsabilii Justitiei, premierul Tariceanu le-a dat acestora un ultimatum pentru a-si face datoria. "Integrarea europeana nu este ambitia Guvernului, este un obiectiv al fiecarui roman. Astept ca marile scandaluri de coruptie care au afectat Romania ultimilor ani sa fie scoase la suprafata, pentru ca trebuie sa vedem unde sunt vinovatii pentru aceste lucruri. Suntem dispusi sa asteptam explicatii o anumita perioada, dar ne apropiem de sfarsitul acestei perioade de ingaduinta si de bunavointa”, a spus seful Guvernului.
El a marturisit ca marea sa ingrijorare – impartasita si de oficialii Comisiei Europene – este capacitatea Justitiei de a lupta eficient impotriva coruptiei. "Guvernul are vointa necesara pentru a lupta impotriva coruptiei. Am vrut sa discut cu factorii-cheie in ceea ce inseamna lupta impotriva coruptiei, pentru ca ratarea obiectivului integrarii in 2007 nu ne da certitudinea ca aderam un an mai tarziu. Exista consecinte politice incalculabile, integrarea Romaniei poate fi amanata pe termen nedefinit”, a aratat Tariceanu.
Premierul a explicat ca Justitia nu functioneaza asa cum trebuie, atata vreme cat Procuratura si CSM au o viziune diferita fata de cea a Guvernului in lupta anticoruptie (ei sustin ca Justitia are rezultate bune), iar lui Gregorian Bivolaru i se acorda azil politic in Suedia din cauza nerespectarii drepturilor omului in Romania.
"Avem o problema serioasa la nivelul politiei si procuraturii. Faptul ca un criminal dovedit este pus in libertate pe motiv ca nu prezinta pericol social, la Mangalia, demonstreaza ca Justitia nu functioneaza corect”, a mai spus Tariceanu. El a criticat dur si tergiversarea unor mari dosare, ca si pronuntarea sentintelor, care dureaza luni de zile.

Dezamagire

Seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, i-a produs o impresie mai buna premierului pentru ca a fost mai putin evaziv decat ceilalti participanti la intalnire. Morar ar fi explicat Guvernului ca a fost nevoie sa-si inceapa munca de la zero, pentru ca nu avea nici un dosar in lucru.
Intrebat despre stadiul marilor dosare de criminalitate economico-financiara, procurorul general, Ilie Botos, i-ar fi spus premierului ca acestea sunt in lucru si vor fi transmise Justitiei, dupa finalizare. "Este vorba de dosare despre care s-a vorbit foarte mult in perioada 2000-2004, de evaziune fiscala, privatizari, criminalitate economico-financiara. Nu mai stim nimic de ALRO, nu mai stim nimic din ce s-a intamplat. Statul roman nu a castigat nici un leu din privatizare, desi societatea valora 300-500 milioane de dolari, pe baza auditarii expertilor internationali. Nu mai stim de SNTR, in cazul RAFO nu avem nici un fel de rezultat. Procurorul general mi-a spus ca aceste dosare sunt in lucru si ele urmeaza sa fie inaintate instantelor”, a aratat Tariceanu. El a adaugat ca procuratura are obligatia sa investigheze toate aceste cazuri: "Vrem sa vedem ca Justitia functioneaza, pe baza unor dosare concrete si nu pe baza unor masuri. Asteptam rezultatele concrete”.

CSM, sub tirul criticilor

"CSM nu dovedeste ca a devenit institutia capabila sa conduca buna functionare a Justitiei. CSM are obligatia enorma de a asigura o buna functionare a Justitiei”, a aratat Tariceanu. El s-a declarat dezamagit ca presedintele acestui for, Dan Lupascu, nu a venit la intalnire. "Presedintele CSM, Dan Lupascu, nu a venit astazi, a venit secretarul general al CSM, am fi dorit sa participe conducerea institutiei, pentru ca obiectivul aderarii nu este obiectivul Guvernului, ci al tuturor institutiilor, trebuie ca toate institutiile sa si-l asume”, a spus premierul.

Mana libera pentru Monica Macovei

Seful Guvernului i-a dat mana libera ministrului Justitiei, Monica Macovei, pentru a aplica parghiile administrative de eficientizare a Justitiei.
"Ca obiectivul aderarii sa devina unul real, in perioada urmatoare toate privirile Executivului vor fi indreptate in aceasta directie, spre cazurile de notorietate. Nu cu doi vamesi de la Albita vom rezolva problema integrarii europene (…) Voi vedea cum functioneaza Procuratura. Ministrul Justitiei are o serie de parghii administrative si ii cer sa faca uz de aceste prerogative fara nici un fel de retinere, pentru a determina ca lucrurile sa se miste. Pe 17 mai avem raportul de monitorizare (din partea UE – n.n.) si nu vrem sa se spuna ca lucrurile n-au evoluat suficient”, a declarat premierul.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...

Brațul lung al legii are cătușe în Alba

Mita a deschis ușa ilegală pentru un polițist care se află acum în arest la domiciliu Potrivit surselor ziarulunirea.ro, poliţistul Petrean Nicolae Constantin ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă