10.1 C
București
miercuri, 22 martie 2023
AcasăSportPrimarul din Buşteni şi cel din Sinaia se ceartă pe o păşune...

Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia se ceartă pe o păşune alpină

Câteva sute de hectare de păşune alpină din Masivul Bucegi, situată în zona Cumpătu, a devenit centrul unei dispute între primarul din Bușteni și cel din Sinaia. Fiecare dintre cei doi edili susține că are documente care atestă că terenul respectiv aparţine localităţii pe care el o administrează, relatează Mediafax

Astfel, primarul staţiunii Buşteni, Emanoil Savin (PNL), susţine că păşunea din zona Cumpătu aparţine de fapt Primăriei Buşteni şi că administraţia locală are documente care datează din anii 1919 şi 1938 și care atestă dreptul de proprietate asupra suprafeței respective.

Savin a precizat că suprafaţa de teren a aparţinut comunei Poiana Ţapului, care acum este parte a oraşului Buşteni.

”Noi avem acte de proprietate în zona Cumpătu pe 406 hectare. Sinaia nu are acte de proprietate pe acel teren. Sinaia şi-a băgat acel teren în patrimoniu prin hotărâre de guvern, în urmă cu câţiva ani. Hotărârile de guvern nu ţin loc de acte de proprietate” a spus primarul Emanoil Savin.

El a mai afirmat că, de-a lungul timpului, administraţia locală din Buşteni a avut litigii în instanţă pe mai multe terenuri pe care le revendicau fie oraşul Sinaia, fie judeţul Dâmboviţa şi că de fiecare dată procesele au fost câştigate de Primăria Buşteni.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Sinaia arată, într-un comunicat transmis miercuri, că instituția are documente care datează din 1939 și care atestă dreptul de proprietate asupra păşunilor alpine din Cumpătu.

Autorităţile din Sinaia susţin că afirmaţiile primarului din Buşteni sunt făcute ”pe fondul unor nereguli semnalate de Primăria Sinaia, referitoare la un contract de închiriere semnat între Primăria Bușteni și o terță parte”.

Astfel, în documentul citat, reprezentanții Primăriei Sinaia susţin că în luna iunie 2013 Departamentul Monitorizare, Servicii Publice și Ecologie Urbană din primărie a făcut un control pe pășunea alpină și la o stână din zona Cumpătu, iar în urma verificării autorităţile au constatat că unele zone din pășunea alpină din Cumpătu și Stâna Mică sunt ocupate de către un locuitor al orașului Bușteni care nu are contract cu autorităţile din Sinaia şi că, totodată, acea zonă era închiriată legal de la Primăria Sinaia de către alte două persoane.

Conform autorităţilor din Sinaia, tot în vara anului 2013, Primăria Sinaia a făcut o plângere penală după ce a constatat că păşunea este ocupată ilegal de către localnicul din Buşteni, ancheta în acest caz fiind în continuare în curs de desfăşurare.

În acest context, primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a declarat că autorităţile din Bușteni au închiriat ilegal o suprafaţă de teren şi că persoana care a închiriat terenul a primit timp de mai mulţi ani subvenţie de la APIA în baza unui document fals.

“Aceste limite teritoriale sunt clare, oficiale, publice și nu au fost stabilite nici ieri, nici azi. Subiectul știrii este de fapt altul, și anume că domnul Savin a închiriat un teren care nu aparține orașului Bușteni, unui terț, care a obținut pe baza unui act fals, fonduri APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) timp de șapte ani. Iar acum trebuie să răspundă. Și răspunde cu o minciună mult prea mare pentru a mai putea fi acoperită în vreun fel”, a arătat, miercuri, în comunicatul dat publicităţii de Primăria Sinaia, edilul Vlad Oprea.

În ultima perioadă, cele două administraţii locale au mers inclusiv la mediator în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la drepturile de proprietate asupra suprafeței de teren respective.

La finalul ultimei şedinţe de mediere, care a avut loc săptămâna aceasta, primarul din Buşteni, Emanoil Savin, a anunţat că va merge în instanță, iar autorităţile din Sinaia spun că aşteaptă ca justiţia să se pronunţe cu privire la limitele teritoriale dintre cele două orașe.

Cele mai citite

SUA nu vor să normalizeze relațiile cu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad

Statele Unite(SUA) au reiterat marţi refuzul oricărei normalizări în relațiile cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, într-un moment în care mai multe ţări arabe,...

Statele Unite și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia

Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia, în orașul Poznań din vestul țării. Baza americană din Polonia...

O vilă istorică Beaux-Arts din centrul Capitalei se vinde cu patru milioane de euro

Un „hotel particulier” splendid de 1.000 mp situat în inima capitalei se vinde cu patru milioane de euro pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă