La incheierea vizitei sale oficiale in Franta, ieri, la Paris, presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania n-ar mai avea de ce sa-si faca probleme in privinta datei aderarii pentru ca ambele subcapitole ce genereaza probleme pentru care ar mai exista in prezent rezerve ale oficialilor europeni sunt pe cale a fi rezolvate. Basescu sustine ca motivele pentru care s-ar putea activa clauza de salvgardare, deci de amanare a primirii Romaniei la 1 ianuarie 2008, nu mai constituie motive de ingrijorare. Problema securizarii frontierelor s-ar fi rezolvat prin semnarea de catre Romania a contractului cu EADS, in valoare de circa 500 milioane de euro. In conformitate cu recent incheiatele clauze contractuale, pana la 30 noiembrie 2006 EADS este obligat sa asigure securizarea frontierelor la nivelul solicitat de UE. Al doilea subcapitol pentru care Comisia Europeana ar putea activa clauza de salvgardare, din punctul de vedere al presedintelui Basescu, are si el mari sanse de a fi rezolvat, daca nu cumva s-a si terminat pana acum cu toata coruptia din aceasta tara…
„Prea multi politicieni straini s-au obisnuit sa ne puna eticheta de tara corupta. In prezent avem argumente contra acestei etichete”, a spus ieri, la Paris, presedintele Basescu.
„Din acest moment nu mai acceptam utilizarea etichetei discretionare "Romania e o tara corupta" pentru ca nu mai este o realitate”, a anuntat ieri presedintele Traian Basescu la intalnirea cu ziaristii romani si straini de la finalul vizitei sale oficiale in Franta. Basescu spune ca prea multi oficiali straini s-au obisnuit sa ne puna eticheta de tara corupta si s-a hotarat sa le transmita: „Destul!”. Argumentul contra etichetei ce s-a lipit de atata vreme de Romania, si de care Basescu s-a folosit, este inclus in raportul pe 2005 elaborat de Banca Mondiala si BERD, ce urmeaza sa fie dat publicitatii saptamana viitoare, ce analizeaza 26 de state in curs de dezvoltare, inclusiv ultimele tari ce au fost primite in UE. In acel raport exista un capitol rezervat mediului de afaceri. In raportul din 2005 se poate constata ca fata de 2002, cand in urma unui raport elaborat de aceleasi institutii Romania era etichetata ca fiind tara corupta – dat fiind ca 2,5% din venitul contractelor reprezenta venit necuvenit acordat sub forma de comisioane oficialilor romani -, acum procentul este de 0,7%. „Evolutia arata ca Guvernul roman a actionat pentru diminuarea nivelului de coruptie in mediul de afaceri”, a spus Basescu. Seful statului a precizat ca nivelul acceptat pentru statele membre ale Uniunii Europene in acest moment este de 0,5%, procent ce se considera ca nu influenteaza mediul de afaceri. „Fata de promisiunile din campanie, mi se pare ca am inceput sa ma tin de cuvant”, a afirmat Basescu. Presedintele i-a informat si pe ziaristii straini ca „Romania nu are un plan B de intrare in UE. Singura data este 1 ianuarie 2007”.