Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul Marcel Opriș, a fost trecut în rezervă, miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat un decret în acest sens, a anunțat Administrația Prezidențială.
UPDATE 20.40: Surse din sistem au explicat pentru HotNews.ro că pensionarea lui Opriş este motivată de faptul că anul viitor, când împlineşte 60 de ani, ar fi fost obligat oricum să se retragă prin efectul legii (nu mai poate fi general activ după această vârstă) şi că ar fi preferat să iasă acum pentru a nu riscă diminuarea pensiilor speciale cu care tot ameninţă guvernul. Potrivit legii 92/1996 în baza căreia funcţionează STS, şeful serviciului este numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui acestuia. Potrivit informaţiilor HotNews.ro, cel mai probabil noul şef al STS va fi numit tot din interiorul serviciului. Astfel, spre deosebire de celelalte servicii secrete, noul şef nu trebuie să treacă prin Parlament pentru a fi numit în funcţie.
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 26 iulie a.c., decretul privind trecerea în rezervă a domnului general Opriș Marcel din Serviciul de Telecomunicații Speciale, propunerea directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Tot miercuri, preşedintele a mai semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului – maior – cu două stele, Balaure Ioan, tot din cadrul STS. El a deținut funcția de director economic în cadrul Serviciului de Telecomunicații.
Următorul şef al STS va fi numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea şefului statului.
Marcel Opriș a condus STS timp de 12 ani: a fost numit în funcție la data de 7 decembrie 2005, în primul mandat de președinte al lui Traian Băsescu. De atunci, deși numele său a fost vehiculat în mai multe scandaluri publice, nu s-a clintit din scaunul de șef al Serviciului.
În tot acest timp, firmele controlate de Sebastian Ghiță (Teamnet International, Asesoft, 2k Telecom, XORIT și Access Net International) erau conectate la rețeaua de bani pusă la dispoziție de STS, arată dezvăluirile României libere.
Prima afacere dintre firmele lui Ghiță și STS a început în mai 2007. Atunci, Telecomunicațiile Speciale au cumpărat servicii de comunicații pe bucla locală în valoare de aproximativ 16.000 euro. Un an mai târziu, STS a anunțat că a atribuit un contract în valoare de 432.000 euro firmei Asesoft pentru o aplicație necesară la centralizarea și urmărirea bugetului de venituri și cheltuieli a serviciului special. Practic, prin această aplicație tre-ceau toate contractele și banii publici administrați de serviciul special.
Un alt scandal în care a apărut numele fostului șef STS se referă la accidentul aviatic din Munții Apuseni, în care au murit pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion. În ședința CSAT din februarie , s-a luat în discuție demiterea lui Marcel Opriș. Atunci, șefii ROMATSA au demisionat. În 11 februarie, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.
Marcel Opriş s-a născut în data de 19 august 1958 în satul Chieşd (judeţul Sălaj), iar în 2011, prin decret prezidenţial, a fost înaintat în gradul de general cu patru stele.