22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportPreşedintele Băsescu va introduce ideea de regiuni în noua Constituţie

Preşedintele Băsescu va introduce ideea de regiuni în noua Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu susţine că va introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie, însă organizarea regiunilor nu se va realiza pe criterii etnice, ci pe criterii sociale şi economice, informează Mediafax.

Preşedintele a afirmat, în cadrul unei conferinţe ţinute la Covasna, că el introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie şi a adăugat că, dacă acestea vor fi acceptate de Parlament, „va fi foarte bine”. Regiunile ar urma să fie definite prin lege. 

„De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor cu aparatul de stat, fie că este vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importantă”, a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că, în momentul de faţă, sunt foarte multe consilii judeţene, plus sectoarele Capitalei, există o birocraţie la nivel judeţean extrem de ridicată, care, în opinia lui, ar putea fi simplificată eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni, „dar nu pe criterii etnice, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrele sociale şi economice ale regiunii”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că priorităţile legislative ale Uniunii pentru 2011-2012 rămân cele două proiecte privind legea minorităţilor naţionale şi legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, iar cel două proiecte se află la Camera Deputaţilor, inforrmează Mediafax.

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna – Harghita – Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare. În proiect, se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă