Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a declarat că în privința Pilonului II de pensii sunt trei variante de lucru, între care și cea privind posibilitatea ca persoanele care contribuie să poată opta, potrivit Agerpres.
"Trei variante: să lăsăm lucrurile așa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de către administratorii privați ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat; varianta a doua — să diminuăm cota pentru Pilonul II în favoarea Pilonului I și varianta a treia — cea de opțional. Se fac calcule, Ministerul de Finanțe le va prezenta public când vor fi gata (…) Săptămâna viitoare vom avea cred simulările complete", a declarat premierul Mihai Tudose, la România TV.
Referindu-se la varianta în care oamenii pot opta, șeful Executivului a spus: "Dacă vrei să rămâi așa, rămâi așa. Vrei să duci mai mulți bani în Pilonul I (…) este în regulă, optează".
Vicepremierul Marcel Ciolacu a susținut, vineri, că PSD nu vrea să ia banii din Pilonul II de pensii pentru a fi duși în Pilonul I și că "nu e problemă de bani".
„Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul președinte Badea și de la vicepreședintele Giurescu. Dânșii urmăresc cifrele de la Pilonul I și Pilonul II de pensii. Din cifre, au reieșit anumite concluzii. (…) Mai mult decât atât cu administratorii de la Pilonul II de pensii și cu conducerea ASF au avut întâlnire cu ministrul de Finanțe. Nu este luată o decizie în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Sub nicio formă, nu există desființarea Pilonul II de pensii sau marginalizarea.
Decizia politică și decizia Guvernului va fi o decizie în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României. Dacă vor avea de câștigat cei înscriși la Pilonul II de pensii, decizia va fi luată. Nu vreau să intru în detalii. (…) În acest moment, nu este o decizie luată. Ne uităm pe cifre. Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce-i privește pe viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii.”, a spus Marcel Ciolacu.
Anterior, surse guvernamentale au declarat, pentru Mediafax, că Executivul Tudose vrea să "mute" o parte din contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) către Pilonul I, pentru că Pilonul II ar avea un randament redus
Sursele citate au arătat că analizele efectuate de către Ministerul de Finanţe au evidenţiat că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decât randamentul celor de la Pilonul I. O mutare a unei părţi din această contribuţie, care ar putea fi de 2-3%, la Pilonul I, ar asigura un randament mai mare la pensia pe care o va primi un cetăţean la momentul pensionării, au precizat sursele citate.
Aceleaşi surse au arătat că diminuarea contribuţiei virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi luată prin OUG, în aproximativ două săptămâni.