4.9 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSportGuvernul Tudose vrea să umble la Pilonul II de pensii. Premierul: Am...

Guvernul Tudose vrea să umble la Pilonul II de pensii. Premierul: Am văzut ce randament are acel pilon administrat privat și am constatat că statul e un mai bun administrator

UPDATE 19,30: Reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au anunțat, vineri, că solicită o întrevedere cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta rezultatele analizei făcute de către autoritățile statului privind Pilonul I și Pilonul II de pensii, precum și impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanți unele decizii viitoare ale Guvernului Tudose.

"APAPR a luat act de declarațiile făcute astăzi cu privire la Pilonul I și Pilonul II de pensii. În dorința de a reprezenta și a proteja interesele tuturor părților implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public primului ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autoritățile statului precum și impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanți unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenței și dialogului, rugăm să fie data publicității această analiză", se arată într-un comunicat al APAPR.


Guvernul Tudose pregătește o Ordonanță de Urgență prin care să se reducă procentul de contribuție la Pilonul II de pensii, combinată cu o creștere a contribuției la Pilonul I, cel administrat de stat.

UPDATE 13.50: Premierul României, Mihai Tudose, a dat asigurări, vineri, în cadrul CExN, că Pilonul II de pensii nu se va desființa. 

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește alocarea unei sume la cele două componente, ambele sunt de stat, doar că una are un management privat. O jumătate de sumă se va duce la Pilonul I, iar cealaltă jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I – are ca și reper salariul mediu pe România – este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonl II.

Din această cauză am solicitat Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză. (…) În prima lună am luat la mână tot ce înseamnă aceste cifre, să vedem ce randament are acel Pilon II administrat privat și am constatat cu surprindere că statul este un mai bun administrator la acest lucru.

Am văzut dezbaterea. Dezbaterea a pornit de la premisa greșită că vrem să desființăm Pilonul II de pensii. Nu este adevărat. Că vrem să luăm bani din Pilonul II de pensii. Nu este adevărat.”, a declarat Mihai Tudose, premierul României.

UPDATE 12.40: Vicepremierul Marcel Ciolacu a susținut că PSD nu vrea să ia banii din Pilonul II de pensii pentru a fi duși în Pilonul I și că "nu e problemă de bani".

„Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul președinte Badea și de la vicepreședintele Giurescu. Dânșii urmăresc cifrele de la Pilonul I și Pilonul II de pensii. Din cifre, au reieșit anumite concluzii. (…) Mai mult decât atât cu administratorii de la Pilonul II de pensii și cu conducerea ASF au avut întâlnire cu ministrul de Finanțe. Nu este luată o decizie în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Sub nicio formă, nu există desființarea Pilonul II de pensii sau marginalizarea.

Decizia politică și decizia Guvernului va fi o decizie în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României. Dacă vor avea de câștigat cei înscriși la Pilonul II de pensii, decizia va fi luată. Nu vreau să intru în detalii. (…) În acest moment, nu este o decizie luată. Ne uităm pe cifre. Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce-i privește pe viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii.”, a spus Marcel Ciolacu.

Anterior, surse guvernamentale au declarat, pentru Mediafax, că Executivul Tudose vrea să "mute" o parte din contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) către Pilonul I, pentru că Pilonul II ar avea un randament redus

Sursele citate au arătat că analizele efectuate de către Ministerul de Finanţe au evidenţiat că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decât randamentul celor de la Pilonul I. O mutare a unei părţi din această contribuţie, care ar putea fi de 2-3%, la Pilonul I, ar asigura un randament mai mare la pensia pe care o va primi un cetăţean la momentul pensionării, au precizat sursele citate.

Aceleaşi surse au arătat că diminuarea contribuţiei virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi luată prin OUG, în aproximativ două săptămâni.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, susține că există comisioane de câteva sute de milioane de lei care merg, anual, în conturile administratorilor de fonduri de pensii private – Pilonul II – în loc să vină în pensiile românilor.

ASF: Pilonul II de pensii generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi

În presă au apărut, în această săptămână, informaţii potrivit cărora Ministerul Finanţelor ar intenţiona să diminueze de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţinea că „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", pentru că este solid și „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi". 

„În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%", conform ASF. Autoritatea a dat asigurări că actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, duminică, la postul de televiziune România TV, că a cerut ASF date despre Pilonul II de pensie, pentru a vedea modul de calcul şi dacă "pensie calculată va fi simililară cu ce oferă statul", precizând că nu e vorba despre de naţionalizare sau desfiinţare.

Florin Cîțu: „Sunt disperați. Nu pot să mai ascundă mult timp dezastrul de la Finanțe”

Senatorul liberal Florin Cîțu crede, pe de o parte, că PSD vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii, ca să reducă deficitul bugetar, fapt susținut și de deputatul USR Claudiu Năsui. Totuși, Florin Cîțu crede că actualul guvern aruncă pe piață tot felul de scenarii pe teme econonimice pentru ca opinia publică să nu fie atentă la schimbările dorite în Justiție. 

„Disperați după bani, Dragnea și Vâlcov se grăbesc să fure banii din Pilonul II de pensii”, a susținut Florin Cîțu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, cele trei argumente cu care doresc cei doi vor să convingă contribuabilii să meargă pe mâna lor sunt următoarele:fondurile din Pilonul II de pensii nu sunt garantate; pe lângă comisionul de administrare se mai percepe un comision. Ambele prea mari în opinia lor și necuvenite; statul ar fi un paznic mai bun al banilor.”


Senatorul liberal, de profesie economist, a explicat însă care sunt principalele cifre legate de Pilonul II de pensii: în acest moment sunt 8 miliarde de euro active gestionate în Pilonul II de pensii; randamentul mediu în ultimii 9 ani este de aproximativ 10% pe an, ceea ce înseamnă că din cele 8 miliarde euro, 1,5 miliarde euro reprezintă randamentul și restul sunt banii virați din contribuție. Acest randament este calculat după ce s-a platit comisionul de administrare.

De asemenea, peste un milion de persoane, din cele 7 milioane care contribuie la Pilonul II de pensii, au în cont în acest moment peste 10 000 de lei fiecare. Există un singur comision de administrare, împărțit în două, exact la fel ca în Polonia, Bulgaria, Ungaria etc, iar comisionul de administrare are o limită maximă.

„Sunt disperați. Nu pot să mai ascundă mult timp dezastrul de la Finanțe. (…)  Pentru Dragnea și PSD a fost mereu vorba despre Justiție, nu despre Economie. Întâi se aruncă în «dezbatere publică» tot felul de teme economice controversate. Salariu minim crescut fără niciun fel de criteriu, FSDI, legea salarizării unitare, naționalizarea pilonului ÎI de pensii, impozit pe venitul gospodariior, multinaționale care ne fură, taxa de solidaritate, taxa pe cifră de afaceri, TVA defalcat….etc.  Suntem revoltați. Începem să combatem cu argumente prostiile din programul de guvernare sau apărute pe parcurs și dintr-o data ne trezim cu adevăratele măsuri: OUG 13, legea grațierii și astăzi controlul total al politicului asupra justiției”, susține Florin Cîțu.


Claudiu Năsui: „Din păcate setea pentru bani este prea mare și grija pentru viitor prea mică”

Setea de bani a statului este pur și simplu prea mare. Chiar dacă există creștere economică, încasările sunt sub anul trecut și, mai ales, sub program, a arătat și deputatul USR Claudiu Năsui, de profesie economist. De asemenea, și acesta crede că toată discuția despre „piloni” pare „să aburească lumea”. „Pilonii sunt sisteme de pensii atâta tot. Pilonul 1 e sistemul de stat care funcționează exact ca o schemă piramidală în care ultimii intrați îi plătesc pe primii intrați. Pilonul 2 e sistemul privat la care statul te obligă să contribui și în care suma economisită toată viața este investită de fonduri private pentru a genera un profit și astfel o pensie sustenabilă după vârsta de pensionare”, a precizat Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.

Pilonul 1, precum orice schemă piramidală nu poate subzista decât atâta vreme cât intrările de bani sunt mai mari decât ieșirile de bani. În cazul pilonului 1 din România, intrările de bani sunt mult mai mici decât ieșirile. „Adică statul plătește mai multe pensii decât ar putea plăti din ce încasează ca să le plătească. Sistemul ar fi trebuit să dea faliment de mult. De unde vine atunci diferența de bani care permite totuși sistemului să continue? Din banii pe care statul vi-i ia dumneavoastră prin toate taxele și impozitele, adică din sacul fără fund numit bugetul de stat. Ca să realizăm amploarea cifrelor, doar în 2017 diferența între cât trebuie să plătească statul ca pensii și cât încasează este de 14 miliarde de lei. Iar această diferență este preconizată să crească în viitor din rațiuni demografice. Exact această sumă vine ca și subvenție de la bugetul de stat și reprezintă de departe cea mai mare cheltuială a acestuia. Ca să realizăm amploarea acestei sume colosale, practic fiecare român (inclusiv copii și pensionari) contribuie 60 de lei lunar pentru echilibrarea sistemului falimentar de pensii”, a explicat deputatul USR.

Pilonul 2 de pensii a fost gândit inițial ca o soluție pentru a înlocui treptat sistemul de pensii de stat și astfel să avem un sistem de pensii sustenabil. „Din păcate setea pentru bani este prea mare și grija pentru viitor prea mică, astfel încât guvernul actual pare determinat să distrugă acest sistem care chiar funcționa. Ca și cifre, până acum fondurile din pilonul 2 au primit 30 de miliarde de lei. În urma investițiilor, comisioanelor și retragerilor (unii au început deja să primească pe caz de boală bani din pilonul 2), fondurile au acum active în administrare de 37 miliarde de lei. Rentabilitatea medie pe ultimele 24 de luni este la 4.7%. Deci ele puteau funcționa. Singurul motiv pentru care guvernul își dorește să le desființeze este setea de bani”, a avertizat și Claudiu Năsui.

Perioada dezvoltării spontan-haotice a României s-a încheiat, iar creşterea nivelului de trai nu mai poate fi realizată decât printr-o strategie de dezvoltare articulată, care să aducă prosperitatea populaţiei la nivelul următor prin educaţie, infrastructură, programe de dezvoltare regională

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

François Bayrou devine prim-ministru în Franța

Președintele Emmanuel Macron l-a numit pe François Bayrou, un veteran centrist și aliat de lungă durată, în funcția de prim-ministru, marcând al patrulea lider...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă