40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSportPremierul Sorin Grindeanu: Susținem planificarea multianuală pentru asigurarea fără sincope a vaccinurilor

Premierul Sorin Grindeanu: Susținem planificarea multianuală pentru asigurarea fără sincope a vaccinurilor

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, că Guvernul susține planificarea multianuală pentru asigurarea fără sincope a vaccinurilor, potrivit unui comunicat de presă remis de Executiv.

Potrivit comunicatului, reprezentanții Guvernului și cei ai companiilor farmaceutice au convenit ca încheierea acordurilor-cadru pentru achiziționarea de vaccinuri să se facă pentru perioade cuprinse între doi și patru ani.

Executivul precizează că această procedură va asigura predictibilitate și va permite preîntâmpinarea crizelor în asigurarea dozelor necesare. Totodată, potrivit Guvernului, încheierea acestor acorduri-cadru va oferi aprovizionarea continuă și la timp a dozelor de vaccin și asigurarea unor stocuri de rezervă.

"Am făcut câțiva pași importanți în ultimele săptămâni în soluționarea problemelor legate de vaccinuri, dar mai avem încă multe de făcut. Prioritatea este implementarea planificării multianuale în achiziționarea vaccinurilor", a afirmat prim-ministrul Grindeanu, conform comunicatului.

La rândul său, ministrul Sănătății a precizat că va iniția, în perioada imediat următoare, procedura de licitație pentru vaccinul rujeolic, ROR, pentru perioada 2018 — 2019, urmând ca necesarul pentru anul curent să fie achiziționat până la mijlocul lunii iulie, prin procedură de urgență.

"În ceea ce privește pregătirea campaniei de vaccinare antigripală 2017 — 2018, la nivelul Comitetului interministerial s-a stabilit că Institutul de Sănătate Publică va informa de urgență Ministerul Sănătății cu privire la necesarul de vaccinuri, după consultarea medicilor de familie. Pe baza necesarului transmis de medicii de familie, ministerul va iniția achiziția vaccinului gripal pentru sezonul următor", se arată în comunicat.

Un alt punct al întâlnirii premierului și ministrului Sănătății cu reprezentanții companiilor farmaceutice a vizat proiectul Legii vaccinării, în contextul în care companiile au propus o serie de amendamente cu privire la durata procedurii de licitație, stabilirea criteriilor de atribuire și termenul de livrare.

Potrivit Executivului, ministrul Sănătății a precizat că va analiza aceste propuneri, le va prelua pe cele benefice, după care proiectul Legii vaccinării va intra în procedura avizării interguvernamentale, în ședință de Guvern, iar, ulterior, va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

"Este nevoie de o dezbatere cât mai amplă și transparentă asupra acestui proiect de o importanță covârșitoare pentru societate", a susținut Bodog.

Totodată, reprezentanții companiilor farmaceutice au salutat deschiderea Guvernului și, la solicitarea premierului, și-au oferit sprijinul să participe la o campanie publică de educare și informare cu privire la importanța prevenției prin vaccinare, se precizează în comunicat.

Întâlnirea de luni face parte din consultările periodice inițiate de premierul Grindeanu cu reprezentanții companiilor, asociațiilor și organizațiilor profesionale pentru soluționarea crizei vaccinurilor și pentru punerea în aplicare a unui mecanism care să asigure fără sincope și la timp dozele necesare, menționează sursa citată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă