13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportPremierul Ponta începe să-şi plătească datoriile

Premierul Ponta începe să-şi plătească datoriile

„Prudenţă” este un cuvânt necunoscut pentru Guvernul Ponta, dacă ne uităm la avalanşa de promisiuni şi intenţii dezvăluite doar în ultimele două zile. Creşte numărul de secretari de stat, se dă drumul la angajări în ministere, cresc salariile bugetarilor, se dau mai mulţi bani profesorilor şi vor fi iniţiate tot felul de programe sociale. Ba chiar s-ar putea să fie desfiinţate complet asigurările sociale de sănătate dacă liberalii vor reuşi să se impună în faţa social-democraţilor.

 

Salariile bugetarilor vor fi majorate în două tranşe (cu 8% de la 1 iunie şi cu 7,4% de la 1 de–cembrie), iar pensionarii îşi vor primi înapoi în 16 tranşe egale sumele plătite nejustificat pentru contribuţiile de sănătate. Guvernul Ponta a ajuns la aceste formule din raţiuni bugetare şi obligat fiind să respecte angajamentele asumate în faţa FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Ceea ce nu înseamnă că nu se găsesc bani pentru alte „necesităţi”, cum ar fi satisfacerea a cât mai multor clienţi politici. La urma urmei, USL este formată din trei partide şi dintr-un număr considerabil de politicieni dornici de funcţii, pentru ei sau apropiaţii lor. Iar dacă nu ajung funcţiile, se pot înfiinţa unele noi. Startul îl dă ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, care ne anunţă că va fi modificată organigrama MAE astfel încât să mai apară un post de secretar de stat (să fie patru, în loc de trei). Ocupantul postului ce urmează a fi creat nu a fost încă anunţat.

Funcţii se vor elibera rapid şi la nivelul companiilor de stat şi al instituţiilor deconcentrate, în condiţiile în care reprezentanţii USL au anunţat că merg cu schimbările „până la femeia de serviciu”, dacă aceasta a fost numită pe criterii politice.

Liber la angajări în ministere

Probabil sub presiunea colegilor, ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a acceptat să dea liber la angajări în ministere, dar cu o condiţie: per ansamblu, să fie respectată în continuare regula „la şapte plecaţi, un venit”, regulă introdusă în 2009, menţinută în 2010 şi 2011 şi care figura şi în planul pentru 2012 al fostei puteri. „S-ar putea face diferenţieri de la minister la minister. Undeva vom putea avea 1 la 10 şi în altă parte 1 la 5. Nu putem ieşi din cadrul negociat cu instituţiile financiare internaţionale”, a declarat Georgescu.

Unii membri ai Cabinetului Ponta par însă să fi auzit doar parţial mesajul şefului de la Finanţe. Mai precis, partea care se referă la deblocarea posturilor. „Primul-ministru a dat instrucţiuni, nu numai la Externe, ci şi la alte ministere, să aibă loc o deblocare în sensul că se pot face angajări. Şi noi vom face (…). Dincoace de acea regulă cu 1 la 7″, a anunţat ministrul Andrei Marga. În opinia acestuia, nu ar fi nici o problemă atâta timp cât este respectată „anvelopa financiară” negociată cu FMI, iar prioritate ar fi misiunile de reprezentare a României.

Mai mulţi bani pentru profesori la bac

 Organizarea examenului de bacalaureat de către un ministru interimar, numit marţi seara după două scandaluri, pare să provoace premierului mai puţină îngrijorare decât banii pe care îi vor primi profesorii supraveghetori. Prin urmare, Victor Ponta i-a trasat sarcină ministrului interimar Liviu Pop să găsească o variantă prin care să repare „bătaia de joc” a Guvernului Boc. Potrivit regulii stabilite de ex-ministrul Cătălin Baba, cadrele didactice care vor face parte din comisiile bacalaureatului ar fi trebuit să fie plătite în 2012 ca în 2011: 4 lei pentru o lucrare corectată şi până la 425 lei pe zi pentru conducătorii de comisii.

Pe ce se vor duce banii recuperaţi de la primării

Potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul va recupera mai mult de jumătate (387 milioane lei, mai exact) din fondurile alocate de Mihai Răzvan Ungureanu primăriilor PDL şi UDMR, iar banii vor fi utilizaţi pentru proiecte sociale.

Până atunci însă, Executivul se va confrunta, cel mai probabil, cu o serie de procese deschise de autorităţile locale nemul-ţumite că trebuie să returneze banii. De asemenea, este de aşteptat să fie invocată necon-stituţionalitatea Ordon-anţei de Urgenţă nr. 15/2012, prin care Guvernul Ponta a decis restituirea banilor.  

Asistenta Dacianei, în slujba lui Victor

Printre sfătuitorii premierului Victor Ponta se numără, de marţi, Geanina Cristina Puşcaşu, unul dintre asistenţii de la Bruxelles ai europarlamentarului Daciana Sârbu, soţia prim-ministrului Ponta. În 2011, Puşcaşu a contribuit, prin donaţie, la bugetul PSD cu 8.000 euro.

Ieri, premierul Ponta l-a numit secretar de stat în Ministerul Culturii şi pe Victor Opaschi, fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu. Acesta s-a aflat în atenţia presei după ce a cumpărat de la ICRAL o vilă despre care ştia că este revendicată, iar ulterior a refuzat să elibereze imobilul.

 

Premierul Ponta acuză Guvernul Boc că nu a prevăzut bani în buget pentru alegerile parlamentare din toamnă. Ar fi nevoie, potrivit unei prime estimări, de circa 200 milioane lei.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă