16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportPonta s-a întâlnit cu Cazanciuc şi Niţă, pe tema Legii certificatelor verzi

Ponta s-a întâlnit cu Cazanciuc şi Niţă, pe tema Legii certificatelor verzi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi ministrul Economiei, Constantin Niţă, se află la Guvern, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta, pe tema certificatelor verzi, conform B1 TV.

Citeşte şi: Ordonanţă peste ordonanţă pentru certificatele verzi

Peste 150 de sindicalişti ai federaţiilor din industrie au pichetat miercuri sediul Curţii Constituţionale, cerând soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale.

Protestele sindicaliştilor continuă joi la Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că piectul de lege din Parlament privind energia regenerabilă menţine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar în lipsa acestei legi acest nivel va creşte, din aprilie, la 15%, generând şi creşterea facturii.

El a susţinut că nepromulgarea legii de către preşedintele Traian Băsescu este motivată de interesul acestuia în a sprijini companii private să recupereze mai repede, prin creşterea preţului în factură, investiţia efectuată în energia regenerabilă şi a afirmat că şeful statului a preluat cu “copy-paste” argumentele Asociaţiei Producătorilor de Energie Regenerabilă, care are un interes comercial direct.

Premierul a explicat că Guvernul va fi obligat să emită o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi obiect până la 1 aprilie, dacă preşedintele nu promulgă legea.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că “bieţii sindicalişti de la ALRO care au manifestat în faţa Curţii Constituţionale au fost păcăliţi” şi le-a transmis că au fost minţiţi de premierul Victor Ponta pe tema creşterii preţului la energie.

Citeşte şi: Băsescu, despre Ordonanţa pe certificate verzi: Ponta ori minte, ori e incompetent, ori ambele. Parlamentul nu a plagiat-o

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile. Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO. “Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat preşedintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul “date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE”.

Cele mai citite

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă