12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportPonta este obligat de USL să desecretizeze acordurile cu Chevron

Ponta este obligat de USL să desecretizeze acordurile cu Chevron

De jumătate de an, premierul Victor Ponta susţine făţiş explorarea gazelor de şist în România, după ce, în 2012, a impus un moratoriu asupra oricărei activităţi în domeniu. În ultima săptămînă, însă, comunicarea guvernamentală pe subiect se reduce la declaraţii sporadice ale premierului. Dar nu se vorbeşte despre acordurile încheiate de guvernul român cu compania Chevron pentru explorarea – dezvoltarea – exploatarea gazelor de şist, nici despre condiţiile în care au fost încheiate acordurile şi nici despre riscurile de mediu.

USL prin moţiune de cenzură: “care este nivelul de secretizare”?

Pe 27 aprilie 2012, în Parlament se citea moţiunea de cenzură a USL împotriva guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, intitulată “Opriţi Guvernul şantajabil! Aşa nu, niciodată!”. În aceeaşi zi, moţiunea era publicată în “Monitorul oficial” nr. 284, partea I. Şi tot în aceeaşi zi pica guvernul MRU, în urma votului majoritar în favoarea moţiunii de cenzură. Primul punct al moţiunii se referea chiar la gazele de şist: “Prima întrebare care se pune este de ce Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu o singură companie, deşi mai existau şi alte companii care ar fi dorit să încheie astfel de acorduri petroliere cu autorităţile române”. Mai interesant este ce urmează: “A doua întrebare este care este nivelul de secretizare pentru fiecare acord dintre cele menţionate şi prin ce act a fost secretizat fiecare acord”.

Citeşte şi editorialul: Cine poate opri “revoluţia” de la Pungeşti

“Nevoia de transparenţă impune desecretizarea”

Finalul capitolului referitor la gazele de şist din moţiunea de cenzură este o adevărată lecţie de democraţie: “Secretomania guvernamentală a primit o palmă usturătoare de la firma Chevron, care a declarat că nu a cerut secretizarea contractelor. Reprezentanţii Guvernului spun că această obligaţie le revine, ca o consecinţă a Legii petrolului. Nevoia de transparenţă însă în cazul unei decizii atît de angajante şi în condiţiile în care investitorul extern este de acord impune desecretizarea acestor contracte. Această moţiune doreşte să sancţioneze în primul rînd lipsa de transparenţă din acest proiect”.

Îşi va respecta Ponta cererea din moţiunea de cenzură?

Azi, Victor Ponta este premier şi un susţinător frenetic al explorării gazelor de şist. În totală contradicţie, însă, cu moţiunea de cenzură a USL – care l-a transformat pe Pona din lider al opoziţei în şef de Guvern – , acelaşi Ponta nu mai pomeneşte nimic despre desecretizarea acordurilor de concesionare pentru explorare – dezvoltare – exploatare încheiate de statul român cu Chevron.

Nu numai că, acum, premierul Victor Ponta nu mai doreşte desecretizarea acordurilor petroliere prin care Chevron explorează gaze de şist în România, ba chiar a încheiat noi acorduri în acelaşi regim. Astfel, în decembrie 2012, premierul a semnat cinci Hotărîri de Guvern, fiecare din acestea “privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare – dezvoltare – exploatare”. Este vorba de cinci “perimetre”: Buziaş, Păuliş, Tria, Tulca şi Curtici. La Buziaş şi Păuliş va explora compania Universal Premium SA, la Tria – East West Petroleum Corp, la Tulca – Clara Petroleum Ltd iar la Curtici – MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company, în asociere cu Expert Petroleum SRL. La fel ca în cazul acordurilor cu Chevron încheiate de Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, anexele HG-urilor semnate de Ponta sînt clasificate. Toate cele cinci HG-uri semnate de Victor Ponta pe 4 decembrie 2012 au fost publicate în “Monitorul Oficial” numărul 838 din 12 decembrie 2012, partea I.

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă