-0.3 C
București
marți, 31 ianuarie 2023
AcasăSportPonta cere schimbarea regulilor privind interceptarea membrilor CSAT

Ponta cere schimbarea regulilor privind interceptarea membrilor CSAT

Premierul Victor Ponta a afirmat că i-a spus preşedintelui Klaus Iohannis că trebuie găsită o soluţie de protejare a informaţiilor deţinute de un membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru situaţiile în care un procuror interceptează convorbirile telefonice ale acestuia, potrivit Mediafax.

Ponta a făcut această declarație după ce a precizat pentru B1 TV, că nu cunoştea faptul că ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, membru al CSAT, este interceptat telefonic sau ambiental.

Citește și: Ponta: Darius Vâlcov, o pierdere pentru Guvern

Întrebat dacă, potrivit legii, Serviciul Român de Informaţii are dreptul sau obligaţia să-l informeze pe premier în legătură cu anumite suspiciuni rezonabile, Ponta a răspuns că aceasta este o altă discuţie care impune o soluţie de protejare a anumitor informaţii.

„Aici e altă discuţie, pe care, de asemenea, am purtat-o cu noul preşedinte – cu cel vechi nu avea rost, că pierdeam timpul – şi anume legat de membrii CSAT. Membrii CSAT au acces la nişte date atât de confidenţiale, care ţin de strategia noastră, de operaţiuni externe, încât, sigur, nu există în Codul de Procedură Penală vreo excepţie legată de membrii CSAT, dar i-am spus preşedintelui că trebuie să se gândească domnia sa, că e preşedintele CSAT-ului, totuşi, la o procedură prin care, dacă un procuror din Zimnicea sau din Baia Mare interceptează un membru CSAT, să găsim, totuşi, o cale – nu să-i spui respectivului – dar să găsim o cale, totuşi, de protecţie a acelor informaţii. Din câte ştiu, nu există încă o asemenea procedură, dar cred că în viitor trebuie găsită la un moment dat”, a spus Ponta.

Citește și: FOTO. CSAT constată o ”evoluție fără precedent” a relațiilor României cu Ucraina

El a făcut referire la situaţia în care pentru fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, care era membru al CSAT, a fost emis un mandat de interceptare, cea ce a ridicat o problemă destul de delicată legată de informaţiile de nivelul CSAT pe care acesta le putea comunica telefonic.

Cele mai citite

Ambasadarul ucrainean în Germania face presiuni pentru avioanele de luptă împotriva Rusiei

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat luni cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei, informează dpa. "Încă nu am...

Ambasadarul ucrainean în Germania face presiuni pentru avioanele de luptă împotriva Rusiei

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat luni cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei, informează dpa. "Încă nu am...

Bogdan Aurescu: România va relua în 2023 misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice

România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu...
Ultima oră
Pe aceeași temă