15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportPleacă ai noștri, vin ai noștri. Cine sunt „nemuritorii“ de la vârful...

Pleacă ai noștri, vin ai noștri. Cine sunt „nemuritorii“ de la vârful politicii

Relațiile la nivel înalt și jocurile de culise le permit unor demnitari să supraviețuiească mai multor schimbări de guverne. Bătăliile politice între partide generează atacuri și acuzații reciproce dar, la adăpostul declarațiilor de fațadă, există și personaje care își conservă pozițiile sau obțin altele la fel de avantajoase. Aceștia au grijă să își cultive relațiile cu toate partidele sau reprezintă anumite interese ale unor personaje de umbră, cultivate de toate regimurile.

VICTOR CIORBEA deține, din 2014, postul de Avocat al Poporului fiind instalat în funcție cu sprijinul PSD. Ciorbea s-a arătat sensibil la doleanțele PSD – nu a contestat nicio ordonanță a lui Victor Ponta și a contestat una singură a lui Sorin Grindeanu (OUG 13) după ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă. Cariera anterioară a lui Ciorbea a fost construită pe un mesaj anti-PSD. În 1996, el a câștigat Primăria Capitalei în dauna lui Ilie Năstase (PSD), iar la sfârșitul anului a devenit premier din partea CDR. În 2012 a devenit parlamentar PNL.

OANA SCHMIDT-HĂI-NEALĂ a fost numită, recent, secretar de stat la Ministerul Justiției, la propunerea fostului ministru Florin Iordache. Hăineală a părăsit această funcție abia după declanșarea anchetei DNA în ceea ce privește emiterea ordonanței de urgență 13. De altfel, Hăineală are experiență în arta supravie-țuirii. În 2009, ea a fost detașată din magistratură la Ministerul de Interne, unde a fost consilier al ministrului PSD Dan Nica. În perioada în care a condus Consi-liul Superior al Magistraturii (CSM), Hăineală a fost percepută drept o susținătoare a fostului președinte Traian Băsescu.

MARIUS NICA a devenit, recent, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului Grindeanu. Marius Nica a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb (PSD), pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii. În Guvernul Ponta a fost ministru al Fondurilor Europene. Legătura cu PSD i-a permis să fie numit de Dacian Cioloș drept secretar general în Ministerul Fondurilor Europene, în perioada în care fostul premier încerca să-i mulțumească pe social-democrați. Nica este absolvent al Academiei Naționale de Informații (ANI), instituția de învățământ superior a SRI.

SEVIL SHHAIDEH deține postul de ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Grindeanu. Shhaideh a fost promovată în politică de Liviu Dragnea, care a numit-o secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, în perioada în care era titular al acestui portofoliu. În 2015, după ce Dragnea a părăsit portofoliul i l-a încredințat lui Shhaideh. Ea a supraviețuit și în Guvernul Cioloș, ce-i drept în eșalonul doi. Potrivit declarației sale de avere, în 2016 ea a încasat bani în calitate de consilier la Ministerul Dezvoltării – condus de Vasile Dîncu, dar și în calitate de salariat la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est, unde a condus Secretariatul Tehnic.

RAED ARAFAT deține din ianuarie 2014 șefia Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) creat în cadrul Ministerului pentru Afaceri Interne, având rang de secretar de stat. El a fost numit în acest post de Victor Ponta, fiind păstrat atât de Dacian Cioloș, cât și de Sorin Grindeanu. Carierea sa politică a început în 2007 când Călin Popescu Tăriceanu l-a numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, funcție în care a fost păstrat și de Emil Boc. Atacat de Traian Băsescu, Arafat a demisionat pe 10 ianuarie 2012, dar a fost repus în funcție pe 17 ianuarie, după proteste de stradă. În noiembrie 2012, a devenit ministru al Sănătății în Guvernul Ponta.

ENACHE JIRU este secretar de stat în Ministerul Finanțelor. El a fost numit în această funcție în iunie 2012, de către premierul de atunci Victor Ponta, supraviețuind în Guvernele Cioloș și Grindeanu. În iunie 2000, Jiru a devenit vicepreședinte CEC, în timpul guvernării CDR. Între 2001 și 2004 a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, în Guvernul Adrian Năstase. În toamna lui 2007 a fost numit președinte al fondului de pensii MKB Romexterra, al cărui acționar cu 40% era Delta Asigurări, companie asociată omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. În 2009, a devenit membru CA ale CEC, fiind sprijinit de Mircea Geoană, în urma unei înțelegeri cu Sorin -Ovidiu Vântu.

ANCA MAGDALENA CHISER este secretar de stat la Ministerul Economiei, funcție în care a fost numită de fostul premier Dacian Cioloș. Ea a lucrat ca expert în cadrul Administraţiei Prezidenţiale în perioada 2000-2004, când președinte era Ion Iliescu,  şi a figurat pe lista candidaţilor PSD+PUR pentru un loc de deputat în 2004. După ce a lucrat zece ani ca expert parlamentar în 2014 a fost numită consilier personal în cadrul ministerului Economiei, condus de Constantin Niță (PSD).

EDMOND TĂLMĂCEAN s-a înscris, recent, în PSD. Fost parlamentar PDL, Tălmăcean devenise celebru drept unul din cei mai vocali susținători ai fostului președinte Traian Băsescu. De-a lungul timpului, Edmond Tălmăcean a schimbat mai multe partide politice (PNL, PDL, PMP, UNPR) și instituții publice: fost consilier local, șef de cabinet al președintelui ANAF, consilier al ministrului de Finanțe, membru în consiliile de administrație la Apele Române, Oil Terminal sau Portul Constanța.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Declin demografic în România. Numărul de nașteri scade

Declinul demografic în România devine tot mai evident, cu un număr tot mai mic de nașteri înregistrat în primele trei luni ale acestui an,...

Prins în timp ce comercializa peste 2 kilograme substanță cristalină 4-MMC

La data de 10 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au decis să...

La 17 ani de la aderare, UE ne substrage patrihoții

Ilustrație: Marian Avramescu România este parte a marii familii a Uniunii Europene (UE) de 17 ani, iar de Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită...
Ultima oră
Pe aceeași temă