14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportPedeliştii fug care încotro

Pedeliştii fug care încotro

După ce, săptămâna trecută, doi parlamentari de Neamţ ai PDL au demisionat din PDL, ieri a venit rândul unor reprezentanţi ai Bacăului să plece din partid. Cu toate că s-a vorbit despre un plan al susţinătorilor Elenei Udrea de a părăsi unul câte unul PDL şi a se regrupa într-o altă formaţiune politică populară, nu toţi cei plecaţi au susţinut-o pe Udrea şi nu toţi par să aibă aceeaşi motivaţie. Mai degrabă, cu anumite excepţii, fiecare fuge încotro vede cu ochii un viitor mai bun.

Fostul ministru de Interne din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, Gabriel Berca, a demisionat, ieri, din PDL, după ce l-a acuzat pe preşedintele Vasile Blaga că “patronează blaturile cu puterea din organizaţia Bacău”. Berca a declarat că actuala conducere a partidului a făcut înţelegeri subterane cu USL: „Susţinătorii domnului Blaga vor să instaleze în fruntea PDL Bacău o echipă de conducere care nu a participat nici la alegerile locale, nici la alegerile parlamentare, nici la referendum“, a acuzat Berca. Fostul ministru a denunţat şi o înţelegere ocultă dintre pedelistul Gheorghe Flutur de la Suceava şi penelistul Romeo Stavarache pentru a o instala în fruntea PDL Bacău pe Tudoriţa Lungu, fost prefect de Bacău. Berca a mai susţinut că oamenii instalaţi de Blaga au un blat la nivel local cu USL pentru a-şi menţine apropiaţii în funcţii. Această acuzaţie este cât se poate de plauzibilă, fiind în concordanţă cu numeroasele solicitări adresate lui Blaga la Convenţia Naţională a PDL de către delegaţii din teritoriu, care doreau ca viitoarea conducere a partidului să ajungă la o înţelegere cu USL pentru a-şi păstra funcţiile din administraţie sau din deconcentrate. Berca a fost numit, de la 1 aprilie, consilier prezidenţial pentru ceva legat de societatea civilă, şi aşa cum sublinia ieri purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, plecarea lui poate fi interpretată prin această prismă. Berca este un nume greu al PDL, care, în afară de funcţia de ministru, a mai îndeplinit-o şi pe aceea de secretar general PNL în Guvernul Tăriceanu. O dată cu trecerea la PDL a preluat organizaţia Bacău a PDL.

Tot ieri a demisionat, în siajul lui Berca, şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, actualmente deputat de Bacău şi urmaşul lui Berca la conducerea filialei. Ca şi Berca, Vreme pare să aibă o problemă cu Gheorghe Flutur şi influenţa acestuia, el acuzând faptul că “sediul central al partidului s-a mutat la Suceava”. Bineînţeles, nu în felul acesta şi-a justificat el fuga din PDL, ci prin “spiritul revanşard instituit de actuala conducere a PDL” şi “ruperea, într-un mod incorect, a parteneriatului cu Tra­ian Băsescu”. În replică, Flutur s-a mulţumit să declare că “viaţa e grea în opoziţie”.

Vreme şi Berca sunt apropiaţi ai Elenei Udrea, şi la fel şi deputatul Mihaela Stoica, care a demisionat săptămâna trecută. Despre Udrea, presa a scris săptămâna trecută că ar avea un plan de rupere a PDL “om cu om” în vederea formării unui grup parlamentar “popular” în Parlament care să devină baza unui viitor Partid Popular. În acest plan ar mai fi fost prins şi Florin Popescu, dar după acuzaţiile de ieri aduse de ANI, acesta pare să aibă probleme mai mari în acest moment.

Dar nu toţi pedeliştii care părăsesc corabia sunt oamenii lui Udrea. Astfel, tot săptămâna trecută a demisionat senatorul Leonar Cadăr, un apropiat al lui Blaga, nemulţumit, se pare, de modul în care Gheorghe Ştefan conduce filiala Neamţ. Între aripa Udrea şi aripa Blaga, PDL ­pierde parlamentari care par să fugă încotro văd cu ochii.Cei doi sunt singurii responsabili pentru această hemoragie, pentru că ei doi i-au ales pe aceşti candidaţi “integri”, care, după ce s-au ales, dau bir cu fugiţii.

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă