12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportPDL: Pro şi contra Gigi Becali

PDL: Pro şi contra Gigi Becali

O Mişcare Populară de dreapta şi „mai elitistă” sau o adunătură disperată de partide şi partiduleţe, cu diferite orientări politice şi cu personaje insolite? Iată cele două idei care adâncesc falia dintre reformiştii din PDL şi greii partidului.

Discuţiile s-au aprins după ce Elena Udrea, preşedintele PDL  Bucureşti, s-a întâlnit cu Gigi Becali, liderul Partidului Noua Generaţie şi s-ar fi înţeles cu privire la un parteneriat între cele două partide. Colaborarea a fost anunţată, pentru moment, doar pentru alegerile locale şi doar pentru Bucureşti, dar mulţi văd în această parafare rapidă un prim pas pentru cooptarea lui Becali şi a partidului său în Mişcarea Populară. Mai ales că europarlamentarul-patron de club de fotbal se cere în Mişcarea Populară încă de la prima vehi-culare a ideii înfiinţării acesteia, iar „garda veche” a PDL s-a arătat destul de receptivă.

 

Pe cine are Becali de partea sa

Fără a fi câtuşi de puţin un simpatizant al lui Gigi Becali (pe care l-a şi dat în judecată pentru calomnie), senatorul Radu Berceanu a descris cel mai bine teoria după care ar trebui să se ghideze PDL în perspectiva anului electoral 2012. „Nu trebuie plecat de la ideea că un partid este nefrecventabil atâta timp cât are un electorat. Dacă spui că partidul nu e frecventabil, înseamnă că electoratul respectiv nu e frecventabil”, explica Berceanu, încă din septembrie 2011, când se punea problema ca în Mişcarea Populară să fie cooptat şi Dan Diaconescu. Cel puţin deocamdată, ideea colaborării făţişe cu Partidul Poporului pare să fi fost abandonată (cu posibilitatea resuscitării ei după alegeri), dar teoria lui Berceanu are destui adepţi în PDL. Unul dintre ei este deputatul Cezar Preda care, nu mai departe de săptămâna trecută, spunea că în Mişcarea Populară trebuie să se găsească şi PNG, alături de PNŢCD şi Partidul Ecologist.

În contradicţie cu „vechea gardă” sunt, din nou, reformiştii. Vocali sunt Cristian Preda, Teodor Baconschi şi Theodor Paleologu, susţinuţi prin declaraţii de fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. De pildă, vicepreşedintele Theodor Paleologu le-a transmis colegilor că Mişcarea Populară nu trebuie făcută pentru ca PDL să se ascundă în ea, ci pentru a promova un proiect sau o idee nouă. Iar o astfel de noutate ar putea fi o candidatură a premierului Mihai Răzvan Ungureanu la preşedinţia României. „Trebuie să venim cu o idee nouă dacă vrem să propunem un brand nou, pentru că alminteri o să se spună că este aceeaşi Mărie cu altă pălărie, ne batem singuri cuie în talpă dacă nu venim cu o idee nouă”, le-a transmis public Paleologu colegilor.

Asemenea membrilor „gărzii vechi”, vicepreşedintele Elena Udrea pare şi ea deranjată de ieşirile publice acide ale colegilor săi de partid, declarând că discuţiile despre formarea Mişcării Populare sunt „în stadiu public, adică mai degrabă la televizor, decât în interior”. „Sunt tot felul de curente, unele mai elitiste, mai exclusiviste, mai de dreapta, mai de centru, în partid. Toate aceste puncte de vedere se discută, se omogenizează în partid”, a mai spus Udrea.

Contre de europarlamentari

Anunţul intrării PNG „într-o coaliţie” cu organizaţia PDL Bucureşti a fost făcut chiar de Gigi Becali, care s-a grăbit să spună că ştie şi care va fi candidatul PDL pentru Primăria Capitalei. Prilej de a-l taxa şi pe europarlamentarul Cristian Preda, care spusese anterior că în Mişcarea Populară nu au ce căuta „guralivi de tipul Becali, Dan Diaconescu şi alţii, care nu au nici o idee despre guvernarea contemporană”. „M-am înţeles într-adevăr că facem o înţelegere şi plecăm împreună, dar dacă e Preda, imediat plec acasă. Dar ce, eu mă duc cu unu să pierd? La pierzanie nu mă duc niciodată! Ce să câştige Preda? Păi Preda face 2%, îl bate Oprescu, face 98% şi el 2%. Dacă o face şi 2%…”, a comentat Becali despre europarlamentarul PDL, vehiculat ca posibil contracandidat pentru Sorin Oprescu.

Replica lui Cristian Preda nu s-a lăsat mult aşteptată: „Nu există nici un acord (între PDL şi PNG pentru alegerile din Bucureşti – n.r.). Becali îndrugă verzi şi uscate. Singura contribuţie pozitivă a lui Becali la politica românească ar fi tăcerea. După ce a distrus Steaua este regre-tabil că vrea să îşi pună amprenta asupra politicii”.   Text Box:

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă