18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportPDL, prea ocupat cu răfuielile interne

PDL, prea ocupat cu răfuielile interne

În loc de unificarea dreptei şi construirea unei alternative la USL, liderii PDL sunt mai interesaţi să-i excludă din partid pe cei consideraţi a fi „prea apropiaţi“ de preşedintele Traian Băsescu sau de formaţiuni precum Partidul Mişcarea Populară ori Forţa Civică.

Actuala conducere a PDL a aprobat, ieri, excluderea din partid a deputatului Florin Popescu, unul dintre foştii „grei“ ai PDL şi apropiat al Elenei Udrea. Motivul? A participat la inaugurarea unui sediu al Partidului Mişcarea Populară. Pentru a deveni efectivă, decizia de excludere trebuie să fie validată şi de Consiliul Naţional de Coordonare. Lucru care se va întâmpla fără nici un fel de problemă, în condiţiile în care actualul lider al PDL, Vasile Blaga, a avut grijă, încet-încet, să-şi înlăture toţi contestatarii. De altfel, şi scorul pe care l-a obţinut, ieri, în Biroul Permanent Naţional propunerea de excludere a lui Florin Popescu (32 voturi „pentru“ şi un singur vot „contra“) arată disciplina în care a ajuns să funcţioneze PDL.

Meci Blaga-Udrea

Printre puţinele voci care au îndrăznit să critice decizia de excludere a lui Florin Popescu, fost lider al PDL Dâmboviţa, s-a numărat cea a deputatului Theodor Paleologu. Potrivit acestuia, excluderea ar fi „încă o prostie a actualei conduceri“.

La rândul său, Elena Udrea a apreciat că democraţia internă de partid are de suferit şi că echipa aflată la şefia partidului aplică „strategia pumnului în gură“ celor care „văd altfel drumul PDL“. A se citi celor care susţin ca PDL să rămână apropiat de preşedintele Traian Băsescu. Anterior, fostul ministru al Dezvoltării aprecia că alegerile interne din PDL reprezintă un exerciţiu de imagine ratat şi că prioritatea trebuia să fie unificarea dreptei.

În replică, Vasile Blaga i-a atras atenţia că astfel de declaraţii „îi fac rău ei în primul rând“. „Eu m-aş fi aşteptat să fie mult mai aproape de partid, să fie mult mai muncitoare. De exemplu, la dezbaterea bugetului, unde a făcut figuraţie câteva minute. Dar eu cred că ea cu sufletul este mai mult în altă parte, decât în PDL“, a mai declarat Blaga, alimentând astfel zvonurile că s-ar pregăti şi excluderea Elenei Udrea din partid.

În ultimele luni, au plecat din PDL (de bună voie sau suspendaţi) Teodor Baconschi, Cristian Preda, Daniel Funeriu şi Adrian Papahagi, precum şi unii lideri locali.

Surpriză pentru Predoiu de la MRU?

Conducerea PDL se va întâlni lunea viitoare pentru a analiza rezultatele alegerilor interne, alegeri în care a triumfat Cătălin Predoiu. La scoruri astronomice chiar, deşi l-a avut drept contracandidat pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă, considerat un „greu“ al PDL. Până acum, au votat democrat-liberalii din şapte regiuni şi mai trebuie să se pronunţe cei din Bucureşti şi Ilfov. Este puţin probabil, însă, să se înregistreze vreo surpriză în ultima rundă a alegerilor, aşa că actuala conducere a PDL îl va nominaliza pe Predoiu drept prezidenţiabilul partidului. Rămâne de văzut cum vor face democrat-liberalii pentru a-l propulsa pe fostul ministru de Justiţie în sondaje, în condiţiile în care toate barometrele efectuate se încăpăţânează să-l plaseze pe Predoiu la distanţă mare de ceilalţi posibili candidaţi la Preşedinţie.

Exact înainte de anunţarea lui Cătălin Predoiu drept candidatul PDL este posibil însă să se lanseze oficial în cursă, din partea Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. Aceasta în condiţiile în care conducerea PDL a spus constant că o discuţie cu celelalte formaţiuni de dreapta pentru susţinerea unui candidat comun nu poate avea loc decât după alegerile europarlamentare şi a lăsat a se înţelege că acesta poate fi doar Cătălin Predoiu.

Pas înapoi. PDL nu atacă bugetul la CCR

Din postura de partid de opoziţie, PDL nu va sesiza Curtea Constituţională pe legea bugetului pe 2014. „N-am găsit temei constituţional pentru a-l ataca. Sigur, Preşedinţia are cu totul alte posibilităţi legale, îl poate retrimite înapoi“, a declarat preşedintele PDL, Vasile Blaga. Anterior, acesta catalogase bugetul întocmit de Guvernul Ponta ca fiind unul „de subdezvoltare, nici măcar de subzistenţă“. Anul trecut, PDL a atacat la CCR bugetul pe 2013.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă