14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportPDL: Blaga mută cu Săftoiu împotriva lui Udrea

PDL: Blaga mută cu Săftoiu împotriva lui Udrea

În cea mai spectaculoasă mişcare politică făcută după confirmarea sa ca preşedinte al PDL, Vasile Blaga a dat ieri o lovitură fatală grupării din jurul Elenei Udrea, anunţând că noul purtător de cuvânt al Partidului Democrat Liberal este vechiul purtător de cuvânt, Adriana Săftoiu.

Surse citate de un ziar central susţineau ieri că prin aducerea Adrianei Săftoiu Vasile Blaga ar dori să „marcheze astfel o nouă orientare a partidului împotriva lui Traian Băsescu“. Dar nu Băsescu este problema imediată a lui Blaga, mai ales după ce şi-a consolidat poziţia la alegerile de sâmbăta trecută, unde oamenii săi fideli au ocupat cele mai multe posturi de prim-vicepreşedinţi şi vicepreşedinţi, ci contracandidata sa la şefia PDL, Elena Udrea.

Când Adriana Săftoiu a demi-sio-nat din funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Băsescu, în martie 2007, au fost vehiculate două motive. Primul a fost demisia forţată de Băsescu a fostului ei soţ, Claudiu Săftoiu, din funcţia de director SIE, după ce acesta a comis o gafă publică dar al doilea privea o discuţie aprinsă avută cu Băsescu despre Vasile Blaga şi Elena Udrea. Mai exact, Săftoiu l-ar fi rugat pe Blaga, pe atunci secretar general al PD (într-un schimb de e-mailuri sau într-o discuţie faţă în faţă), să intervină pe lângă Băsescu să tempereze apetitul pentru intrigi şi ameninţări al Elenei Udrea.

Săftoiu a plecat de la Cotroceni invocând „motive personale“, dar la scurtă vreme a acuzat-o public pe Udrea că s-a impus în fruntea PD „prin intrigă şi frică“. Între cele două există o adversitate bine cunoscută şi, prin aducerea Adrianei Săftoiu într-o poziţie cu mare vizibilitate publică, cum este aceea de purtător de cuvânt, Blaga a dat semnalul marginalizării Elenei Udrea. Că este aşa o dovedeşte şi votul din Biroul Permanent Naţional de ieri, când singura care a votat împotrivă a fost Roberta Anastase. Anastase fusese aleasă sâmbătă în funcţia de vicepreşedinte, fiind însărcinată cu departamentul imagine, comunicare şi mass-media şi, ca atare, purtător de cuvânt, dar Roberta Anastase a fost şi una din susţinătoarele moţiunii Udrea la Convenţia PDL din urmă cu două săptămâni.

Blaga însuşi a confirmat că nu este mişcare anti-Băsescu, declarând că „discutăm despre o persoană foarte serioasă, despre care am convingerea că va aduce plusvaloare partidului“. Tocmai caracterul „serios“ şi capacitatea de a „aduce plusvaloare“ PDL este ceea ce o deosebeşte pe Săftoiu de Udrea. Adriana Săftoiu are, spre deosebire de Elena Udrea, o presă foarte bună, iar modul grosolan în care a fost tratată de Crin Antonescu în PNL şi modul inelegant în care a fost exclusă din acest partid i-au consolidat imaginea publică.

În plus, numirea Adrianei Săftoiu în postul de purtător de cuvânt al PDL îi aduce lui Blaga şi alte avantaje. Închide gura adversarilor care îl suspectau că vrea să facă partidul cadou PNL-ului condus de Antonescu şi deschide, totodată, un canal de comunicare între PDL şi aripa Tăriceanu-Chiliman din PNL. Săftoiu a păstrat şi după despărţirea de Traian Băsescu relaţii excelente cu vechea gardă a Partidului Democrat, al cărei purtător de cuvânt a fost în vremurile grele ale guvernării Năstase, şi menţine în continuare relaţii bune cu Călin Popescu-Tăriceanu, care i-a şi oferit în 2008 un loc eligibil la Camera Deputaţilor.
Cu alte cuvinte, exact acele părţi din PDL şi PNL care îl învinuiesc pe Băsescu pentru ruperea Alianţei D.A. şi care ar fi dispuse să refacă vechea înţelegere o dată preşedintele (auto)eliminat din viaţa PDL.

 

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă