Traian Basescu isi va lua in primire oficial mandatul prezidential saptamana viitoare, adica in ajunul Craciunului, exact in zilele in care se implinesc 15 ani de la evenimentele din decembrie 1989. Pana atunci insa el mai are de parcurs cativa pasi.
Conform legii privind alegerea presedintelui Romaniei (370/2004), in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votarii, partidele sau contracandidatul lui Basescu pot contesta rezultatele turului doi al alegerilor la Curtea Constitutionala (art. 24 alin. 2). In acelasi timp, Biroul Electoral Central a trimis Curtii Constitutionale pentru validarea mandatului de sef al statului toate procesele-verbale ale Birourilor Electorale Judetene si propriul sau proces-verbal. Conform purtatorului de cuvant al BEC, acest lucru se va intampla cel tarziu astazi. Curtea are termen sa valideze mandatul lui Basescu in cel mult 48 de ore (adica cel tarziu vineri). Dupa validare, noul sef al statului trebuie sa depuna juramantul in fata Camerei Deputatilor si Senatului in sedinta comuna (art. 82 alin 2 din Constitutie). Numai ca data la care va avea loc aceasta sedinta depinde si de validarea mandatelor parlamentarilor, care se va face abia vineri, dar si de constituirea conducerii celor doua Camere. Asa ca Basescu va depune juramantul cel mai devreme la inceputul saptamanii viitoare. In acel moment, potrivit legii fundamentale (art. 83 alin. 2), isi va incheia mandatul actualul sef al statului, Ion Iliescu. Este avansata data de 20 sau 21 decembrie.
Odata intrat in atributii, Basescu va trebui sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru „in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament” (art. 103, alin. 1 din Constitutie). Legea fundamentala nu prevede insa nici un termen pana la care seful statului trebuie sa numeasca premierul. Urmatorul pas ii apartine candidatului la sefia Executivului care trebuie sa ceara, conform Constitutiei (art. 103 alin 2), in cel mult zece zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra membrilor Guvernului si programului de guvernare. Legea fundamentala stipuleaza ca in cazul in care Legislativul nu da votul de incredere pentru formarea Guvernului „in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura”, seful statului poate sa dizolve Parlamentul, dar numai dupa consultarea cu presedintii celor doua Camere si cu liderii grupurilor parlamentare (art. 89 alin 1). In acest caz, ar urma alegeri anticipate.