11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportParlamentul, confruntat cu încă o cerere de arestare preventivă

Parlamentul, confruntat cu încă o cerere de arestare preventivă

Procurorii anticorupție solicită arestarea preventivă a senatorului PSD de Dâmbovița Marius Isăilă, împotriva căruia a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influență și instigare la fals. Cererea DNA vine la doar două zile după ce Senatul a pierdut un membru tot din motive de dosar penal.

În cererea adresată ministrului Justi­ției, spre a fi transmisă Senatului, procurorii își argumentează solicitarea de a fi încuviințată arestarea preventivă a parlamentarului PSD invocând gravitatea faptei comise de acesta, dar și modul și circumstanțele comiterii. Mai precis, este vorba de interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse și de „modalitatea cons­pirată“ în care Isăilă discuta (în toalete, cu dezbrăcarea interlocutorului, pentru a se asigura că nu avea aparatură de înregistrare). Procurorii mai arată și că senatorul PSD a încercat să șteargă urmele infracțiunilor sale. Nu în ultimul rând, invocând „prejudiciul produs credibilității de care trebuie să se bucure instituțiile publice“, precum și necesitatea înlăturării „unei stări de pericol pentru ordinea publică“, DNA solicită Senatului să avizeze arestarea preventivă a lui Marius Isăilă.

Împotriva acestuia a fost începută urmărirea penală sub acuzația că, în prima parte a anului 2012, când era șef serviciu în Ministerul Finanțelor, împreună cu Cristian Ene, consilier parlamentar, a primit mită 200.000 de euro pentru a bloca un control la o firmă.

Care este procedura

După ce solicitarea DNA ajunge la Senat, via procurorul general, Biroul Permanent al Camerei Superioare o va lua în discuție și o va repartiza Comisiei juridice. Într-un termen stabilit, Comisia va trebui să întocmească un raport, după audierea senatorului PSD. Raportul va fi, ulterior, dezbătut și votat în plenul Senatului. Dacă aleșii nu sunt de acord cu solicitarea DNA (așa cum s-a întâmplat de multe ori în ultimul timp), urmărirea penală a acestuia va continua, deoarece demersul nu depinde de avizul Senatului, așa cum se întâmplă în cazul foștilor și actualilor miniștri.

Mai trebuie menționat că Marius Isăilă s-a înrolat în PSD de mai puțin de două luni (în februarie 2014). Anterior, el a fost membru al PDL.

Tot mai mulți parlamentari penali

Cu doar două zile în urmă, Senatul a mai pierdut un membru tot din motive ce țin de dosare penale: liberalul Iosif Secășan și-a dat demisia, pentru a nu aduce prejudicii de imagine instituției și PNL. Secășan este cercetat pentru complicitate la dare și luare de mită, după ce i-ar fi cerut şefului Serviciului de Evaluări Medicale de la Casa de Pensii Caraş-Severin încadrarea în grad de invaliditate a unui pădurar.

În 17 februarie, un alt parlamentar PSD, deputatul Vlad Cosma, a scăpat de arestarea preventivă ca urmare a votului dat de colegii săi. Cosma este acuzat, împreună cu tatăl său, Mircea Cosma, președintele CJ Prahova, că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane lei de la trei oameni de afaceri ale căror firme au contracte cu CJ Prahova.

Cu mai puțin de o lună înainte, în 30 ianuarie 2014, a fost condamnat, în primă instanță, la un an de închisoare cu executare deputatul PC Gheorghe Coman. Acesta a fost trimis în judecată sub acuzația că a primit bani și o sticlă de whiskey pentru a menține în funcție un șef la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău.

Alți senatori și deputați au fost trimiși în judecată pentru conflict de interese sau alte fapte de corupție, iar alte câteva zeci sunt declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate. Nu în ultimul rând, trebuie amintit că, potrivit unor surse judiciare, în dosarul primarului Radu Mazăre ar fi implicat un senator (fratele edilului, Alexandru Mazăre).  

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă