14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportParlamentarii scapă de judecata Curţii Supreme

Parlamentarii scapă de judecata Curţii Supreme

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, ieri, un amendament prin care sunt eliminate urmărirea şi trimiterea în judecată a parlamentarilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Amendamentul a fost propus de UDMR şi, dacă noua Constituţie va intra în vigoare, cercetarea parlamentarilor va putea fi realizată de instanţele comune.

Textul eliminat de membrii Comisiei prevedea că urmărirea şi trimiterea în judecată penală a parlamentarilor se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit aceluiaşi articol, competenţa de judecată aparţi­nea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dată fiind decizia de ieri a Comisiei, va rămâne în vigoare prevederea potrivit căreia de­putaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Aceştia nu pot fi perche­ziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Mandatul membrilor CSM, redus la patru ani

Comisia a adoptat şi o serie de amendamente prin care sunt modificate actualele prevederi referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, mandatul membrilor CSM a fost redus de la şase ani la patru ani. Un alt amendament precizează că preşedintele CSM poate fi ales, pentru un mandat de un an, dintre judecătorii membri ai CSM.

De asemenea, membrii comisiei au adoptat un amendament care prevede că magistraţii care au fost aleşi membri în CSM sunt revocaţi din funcţie de adunările generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, potrivit legii organizare şi funcţionare.

Unul dintre amendamentele adoptate prevede suplimentarea de la doi la patru, a numărului de membri CSM din partea societăţii civile, care sunt aleşi de Senat.

Amânare până la toamnă

Liderii USL au stabilit, tot ieri, amânarea votului din Senat privind revizuirea Constituţiei pentru luna septembrie, au afirmat surse din cadrul alianţei. Amânarea ar urma să se producă dacă avizul Curţii Constituţionale privind proiectul de revizuire va veni după încheierea sesiunii parlamentare, la sfârşitul lunii iunie.

La nivelul declaraţiilor oficiale, reprezentanţii celor două partide au invocat necesitatea primirii răspunsurilor de la Consiliul Legislativ şi Curtea Constituţională. Dezbaterile din Comisia Cons­titu­ţională ar urma să se încheie miercuri. Consiliul Legislativ are la dispoziţie cinci zile să se pro­nunţe, iar Curtea Constituţională maximum zece zile.

„Dacă răspunsul de la CCR nu vine în termen, dezbaterea în Parlament a Constituţiei va fi la toamnă”, a explicat chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD).

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu (PNL), a estimat că “probabil” nu se va organiza o sesiune extraordinară la Senat pentru modificarea Constituţiei.

Totuşi, surse din USL afirmau ieri, că amânarea ar fi legată de necesitatea ca PSD şi PNL să renegocieze o serie de prevederi ale proiectului. Iniţial, liderii USL preconizau că în octombrie ar fi putut avea loc referendumul pentru validarea Constituţiei.

Pentru a respecta acest termen, liderii USL au anunţat că Senatul se va reuni în sesiune extraordinară pentru a discuta revizuirea Constituţiei. Proiectul urma să fie discutat, în septembrie, de Camera Deputaţilor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă