11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportOrdonanta de reorganizare a Guvernului a fost gresita

Ordonanta de reorganizare a Guvernului a fost gresita

Vicepremierul UDMR, Marko Bela, spune ca el se va ocupa de invatamant, cultura si drepturile minoritatilor, si nicidecum de DAE sau ANRE.
Vicepremierul Marko Bela spune ca, in mod eronat, ordonanta de reorganizare a Guvernului, dupa instalarea noului Cabinet Boc, cuprinde atributiile ce-i fusesera incredintate fostului vicepremier Dan Nica. Or, liderul UDMR declara ca misiunea sa in Guvern va fi cu totul alta decat sa coordoneze institutii care nu au nici o legatura cu formatia sa umanista. "Ma vad vicepremier cu o prezenta cat mai accentuata in Guvern din punct de vedere politic; vreau sa il ajut pe domnul prim-ministru in luarea deciziilor generale ale Guvernului", spune el. Cat despre domeniile specifice, "ma voi ocupa de aceleasi domenii ca in Guvernul Tariceanu, cand am detinut aceeasi functie, adica de invatamant, cultura si drepturile minoritatilor", adauga el. Bela Marko se arata convins ca greseala aparuta in ordonanta cu pricina s-a produs pentru ca "au uitat sa abroge vechile prevederi" din  Legea de organizare a Guvernului si ca lucrurile se vor remedia, pentru ca "n-au existat nici un fel de divergente intre UDMR si PDL" in aceasta privinta. Divergente intre UDMR si PDL din perspectiva organizarii Guvernului par sa se contureze insa la un alt capitol. UDMR insista sa aiba cate un secretar de stat "in majoritatea ministerelor in care Uniunea nu are ministru". Liderul Bela Marko spune ca prioritatea in aceasta privinta este Ministerul Educatiei si argumenteaza ca Guvernul ar functiona mai bine daca ministerele nu ar fi impartite strict pe culori politice, asa cum s-a intamplat in cazul Cabinetului PDL-PSD. "La MApN, de exemplu, nu tinem neaparat sa avem un secretar de stat", spune hatru liderul maghiar, "nu avem specialisti in domeniu".

De partea cealalta, PDL temporizeaza decizia. Purtatorul de cuvant al principalului partid de guvernamant, Gheorghe Flutur, spune ca problema secretarilor de stat se va rezolva dupa Anul Nou, cand premierul Boc va avea o intalnire exact pe aceasta tema cu liderul maghiar. Dar deocamdata nu s-au finalizat insa nici macar schemele de organizare a tuturor ministerelor astfel incat sa se stie cu exactitate numarul total de secretari de stat. Ordonanta de reorganizare a Guvernului se refera numai la ministerele cu titulatura modificata in urma comasarii lor cu cele desfiintate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă