18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportOprea către Boc: Cui nu-i place UNPR să caute pe alţii

Oprea către Boc: Cui nu-i place UNPR să caute pe alţii

Nemulţumiţi că la remaniere nu au primit nici Agricultura, nici Munca, aşa cum se aşteptau, progresiştii au început să joace dur în meciul cu PDL.

„Deocamdată, acest Guvern stă în voturile UNPR şi vreau să se înţeleagă foarte bine şi foarte clar acest lucru. Cui nu-i place să caute o altă formulă guvernamentală. Deocamdată, aceasta este structura majorităţii parlamentare pe care se sprijină Guvernul Boc. Şi noi ne aşteptăm ca ea să fie respectată”, a avertizat ieri, Gabriel Oprea, singurul ministru UNPR. Oficial, liderul independenţilor – un grup de 24 de parlamentari plecaţi de la începutul anului din PSD şi PNL – spune că nu a emis nici o pretenţie la discuţiile despre remaniere, dar mesajul lui este mai mult decât un semnal de alarmă pentru Guvern.

De ce vrea UNPR în comisia de regulament?

„Ăştia pot să ne ceară acum şi jumate din posturi, că o să fim nevoiţi să le dăm la cum arată majoritatea din Parlament”, comentează aleşii PDL pe holurile Parlamentului, în condiţiile în care opoziţiei i-au lipsit doar opt până la a răsturna Guvernul la moţiunea de cenzură din iunie. Nu întâmplător, Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, a forţat ieri aprobarea unui proiect de hotărâre al Comisiei de regulament prin care Eugen Nicolicea (UNPR) devine membru al acestui for. Prin accederea lui Nicolicea, arcul guvernamental ar căpăta majoritatea în această comisie. Miza este de fapt lista de reguli după care se va vota în Parlament într-o sesiune în care se întrevăd mari răsturnări politice. Decizia i-a iritat însă pe deputaţii PSD şi PNL, care au părăsit sala, deşi aveau de susţinut o moţiune simplă pe Agricultură. Liberalii vor sesiza comisia juridică pentru a cere suspendarea din funcţie a Robertei Anastase vreme de două săptămâni pentru „încălcarea a regulamentului”.

Prigoană se întoarce la PDL

Dacă războaiele parlamentare pe funcţii se dau la vedere, bătăliile pentru voturi se duc în culise. Motivată de dorinţa schimbării Cabinetului Boc, opoziţia intensifică eforturile de racolare a parlamentarilor puterii. PSD şi PNL mai au nevoie de 21 de voturi pentru a-şi trece moţiunea, dar dacă senatorii şi deputaţii PDL – suspendaţi sau excluşi din partid (Teo Trandafir, Daniel Oajdea, Georgică Severin) care au votat împotriva Guvernului în vară îşi păstrează opţiunea, diferenţa s-ar reduce la opt. În acelaşi timp, UNPR susţine că ar negocia preluarea a 10-13 aleşi PSD şi PNL, alt mijloc de presiune asupra PDL. În acest context, PDL se vede nevoit să îşi conserve fiecare vot. Astfel, deputatul Silviu Prigoană revine în partid, deşi nu a renunţat la afaceri. Se pare chiar că şi în privinţa disidenţilor Oajdea şi Trandafir, Vasile Blaga ar fi propus aseară ca partidul să le mai acorde o şansă.

Traian Băsescu: „Ticăloşii care au promis dublarea pensiilor ţipă”

Dincolo de lupta pentru împărţirea funcţiilor, în relaţia dintre UNPR şi PDL mai există un punct vulnerabil: sistemul de pensii. Oprea a afirmat că UNPR este de acord cu principiul impozitării tuturor veniturilor, dar susţine, pentru pensiile mai mici de 10 milioane lei vechi, mărirea acestora cu 19% şi apoi impozitarea cu 16%, astfel încât puterea de cumpărare a beneficiarilor să nu fie diminuată. Dar în timp ce UNPR cere majorarea pensiilor, Traian Băsescu a reluat tema deficitului de la fondul de pensii despre care a spus în faţa delegaţiei FMI că este într-o situaţie „dramatică”: „A ţării nu, a fondului de pensii da. Un deficit de 3,6 miliarde de euro la pensii nu-i joacă”. Preşedintele a vorbit ieri şi despre „ticăloşii care au cumpărat voturi păcălindu-i pe pensionari că le pot dubla pensiile”. Fostul premier Tăriceanu a replicat că toate cheltuielile au fost făcute prin legea bugetului de stat şi pot fi verificate de Curtea de Conturi, iar Victor Ponta a declarat că „minciunile şi afirmaţiile lui Traian Băsescu au valoare zero”. Valoarea pensiilor este îngheţată din 2009, după o creştere progresivă de la 30 până la 40% din salariul mediu pe economie, creştere începută în 2001.  

Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...
Ultima oră
Pe aceeași temă