14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportOpinie separată a CCR: Reprezentarea la Consiliul European NU este dreptul exclusiv...

Opinie separată a CCR: Reprezentarea la Consiliul European NU este dreptul exclusiv al preşedintelui

Patru din cei nouă judecători membri ai Curţii Constituţionale a României (CCR) explică, într-o opinie separată, că nu există nicio prevedere care să îi dea şefului statului dreptul exclusiv de a reprezenta România la Consiliul European, prin urmare ei nu sunt de acord cu decizia luată de CCR în 26 septembrie, potrivit Realitatea.net, care citează NewsIn.

Judecătorii Valentin Zoltán Puskás, Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Tudorel Toader au formulat o opinie separată la decizia luată de Curtea Constituţională în data de 26 septembrie, când a fost declarată neconstituţională legea referitoare la reprezentarea România la reuniunile internaţionale. Textul a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial, împreună cu motivarea deciziei Curţii.

“În dezacord cu soluţia adoptată – cu majoritate de voturi – prin Decizia nr.784 din 26 septembrie 2012, considerăm că sesizarea de neconstituţionalitate formulată trebuia respinsă ca neîntemeiată”, se precizează în documentul citat. Cei patru judecători îşi argumentează poziţia prin faptul că nicio prevedere din Constituţie “nu se referă la dreptul exclusiv al preşedintelui de a reprezenta România la Consiliul European sau la alte întruniri internaţionale”.

“Reprezentarea la care se referă art.80 din Constituţie se întâlneşte în cvasimajoritatea Constituţiilor statelor membre ale Uniunii Europene, fără ca acest lucru să însemne că preşedintele statului are dreptul exclusiv de a participa la reuniunile Consiliului European”, adaugă ei.

CCR: Rolul Guvernului în politica externă este de execuţie, derivat şi nu originar, cum este cel al preşedintelui

În plus, cei patru spun că “a califica regimul politic românesc ca fiind unul semiprezidenţial nu implică şi dreptul exclusiv al preşedintelui republicii de a angaja statul în cadrul reuniunilor Consiliului European, iar Guvernul să aibă în competenţă doar punerea în executare a ceea ce se decide”.

“În logica deciziei nr.784 din 26 septembrie 2012, preşedintele republicii poate delega exercitarea unei atribuţiuni exclusive fără nici o consultare cu cel căruia i se deleagă aceasta. O atare orientare pune Guvernul într-o poziţie de subordonare faţă de preşedinte, ceea ce este inacceptabil”, se mai precizează în opinia separate ataşată deciziei CCR.

Drept concluzie, cei patru judecători sunt de părere că „decizia privind reprezentantul ţării la o întrunire internaţională, inclusiv la Consiliul European, este o problemă politică, care trebuie să fie tranşată, atunci când există divergenţe în acest sens între preşedinte şi primul-ministru, de către Parlament”.

În data de 26 septembrie, Curtea Constituţională a admis, în parte, sesizarea de neconstituţionalitate depusă de PDL cu privire la Legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene sunt neconstituţionale. Decizia a fost luată cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă.

Cele mai citite

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă