Romanii se vor pronunta duminica si asupra Parlamentului unicameral, si a reducerii numarului de alesi, dupa ce instanta a respins doua cereri de suspendare a referendumului, iar sansele ca un eventual recurs sa se poata judeca in timp util sunt minime.
Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat ieri asupra a doua cereri de suspendare a decretului prezidential prin care a fost convocata consultarea populatiei pentru 22 noiembrie. O solicitare a fost depusa de Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei, cealalta – de fostul secretar de stat in MAE Mihai Gheorghiu (PNL). Instanta a respins ambele cereri ca inadmisibile, desi avocatii au sustinut inclusiv ca presedintele Traian Basescu ar fi incalcat Constitutia. Potrivit reprezentantilor APD si AMP, referendumul are, conform Legii fundamentale, scopul consultarii natiunii in privinta unor probleme, in vreme ce seful statului ar urmari, prin modul in care sunt formulate intrebarile, doar aprobarea natiunii. "Acesta este plebiscit intr-un regim autoritar", a sustinut avocatul celor doua organizatii.
In sprijinul cererii de suspendare a referendumului a fost invocat si argumentul ca populatia nu a fost informata obiectiv despre avantajele si dezavantajele unui Parlament unicameral. Nu in ultimul rand, reprezentantii APD si AMP au sustinut ca referendumul ar fi fost deturnat de presedintele Traian Basescu, in sensul folosirii ca instrument de campanie electorala. De partea cealalta, avocatii Administratiei Prezidentiale au invocat doua decizii ale Curtii Constitutionale, potrivit carora presedintele are dreptul sa consulte populatia prin referendum si nu exista vreo lege care sa interzica organizarea consultarii simultan cu alegerile.
Decizia Curtii de Apel poate fi atacata cu recurs, dar sunt minime sansele ca acesta sa fie judecat pana duminica. "Nu inseamna insa ca nu vom continua procedura pe fond", a declarat profesorul de Drept constitutional Cornel Liviu Popescu, facand referire la contestatia depusa si la Administratia Prezidentiala. Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei au depus cererea de suspendare a referendumului pe 11 noiembrie, iar potrivit presedintelui APD, Cristian Parvulescu, cele doua organizatii intentioneaza sa mearga si "la Strasbourg" pentru ca "asemenea precedent sa nu mai functioneze nici in Romania si nici in alte state europene".