17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportObsesia PSD: votul românilor din străinătate

Obsesia PSD: votul românilor din străinătate

Apropierea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu îi face pe social-democraţi să-şi amintească de o mai veche „durere” a lor: votul diasporei. Implicit, sunt reiterate intenţii de restrângere a acestui drept pe motiv că românii din străinătate nu ar mai fi suficient de conectaţi la „realităţile” ţării. Totul, pe fundalul refuzului categoric de introducere a votului prin corespondenţă.

 

Subiectul votului românilor din străinătate a fost readus pe tapet, de data aceasta de europarlamentarul PSD Cătălin Ivan şi de un fost candidat al PSD, actual lider al mişcării politice din Peninsulă intitulată „Europeni pentru Italia”, Marian Mocanu. Primul a declarat, pentru ziare.com, că ar trebui dezbătut în USL dacă diaspora să mai voteze sau nu în alegerile din ţară. „Eu ştiu situaţia românilor din afară şi consider că o astfel de dezbatere ar fi foarte utilă. Nu consider că ar fi o îngrădire a dreptului de vot al cetăţenilor români de afară, cât timp spun şi îşi asumă că nu mai sunt interesaţi de situaţia din România şi că nu se vor mai întoarce niciodată în România. Sunt familii de români în care copiii nu mai ştiu limba română şi nici nu sunt încurajaţi să o înveţe pentru că părinţii au luat decizia să nu se mai întoarcă niciodată în ţară”, a declarat Ivan.

La rândul său, Marian Mocanu, candidat din partea PSD, în 2008, într-un colegiu senatorial, a declarat, pentru „Gazeta Românească” din Italia, că asociaţia pe care o conduce va cere atât ca diaspora să nu mai voteze, cât şi eliminarea locurilor de parlamentari aferenţi acesteia.

„Nu este corect ca persoane care locuiesc într-un alt teritoriu, în afara ţării lor de origine, să influenţeze viaţa românilor (…) care nu au părăsit ţara natală. Cu atât mai mult ar fi fără sens să votăm la referendumul pentru suspendarea preşedin-telui. Diaspora nu trebuie să voteze la referendumul din 29 iulie”, a declarat Mocanu.

Şi după prima declaraţie, şi după cea de-a doua s-au încercat retractări. Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a încercat să convingă de faptul că spusele
i-au fost interpretate tendenţios şi că el nu a declarat aşa ceva, deşi există o înregistrare cu declaraţia sa. În privinţa lui Mocanu, publicaţia „Gazeta Românească” a primit un comunicat de la PSD, potrivit căruia „dreptul românilor din diasporă de a-şi exprima votul la referendumul privind demiterea preşe-dintelui Băsescu este unul garantat şi nu va fi restrâns sub nici o formă”.

Ce spuneau pesediştii şi în 2009

Supărarea social-democraţilor pe diaspora s-a accentuat în 2009, când preşedintele PSD Mircea Geoană pierdea fotoliul de la Cotroceni tocmai pe mâna românilor din străinătate. Imediat după anunţarea rezultatelor turului II, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, scria pe blogul său: „Dacă votau doar cetăţenii români aflaţi în ţară, Mircea Geoană era câştigător clar. (…) Cei care au plecat de mulţi ani din ţară, chiar dacă citesc presa şi sunt informaţi, nu au contact direct cu realitatea. Nu sunt afectaţi direct de reglementări, de taxe şi impozite, chiar şi de o viziune sau alta asupra viitorului – în sănătate, educaţie etc. Prin urmare, votul lor ar trebui să aibă o greutate mai mică. Se impune, în viitor, o dezbatere pe acest subiect”.

Tot în contextul pierderii prezidenţialelor, liderul de atunci al PSD Cluj, Valentin Cuibus, declara: „Nu mi se pare corect ca rezultatul alegerilor prezidenţiale să fie influenţat de alegătorii din diaspora, care sunt rupţi de realităţile româneşti. Sunt unii plecaţi de zece ani din România şi vin o dată pe an, în concediu, acasă. Nu ştiu ce se întâmplă în ţară”.

Votul fiscal al lui Crin Antonescu

Teoria impunerii unor restricţii la vot românilor din străinătate a fost preluată şi de unii liberali. În frunte cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Acesta declara în 2011, într-un interviu acordat aceleiaşi publicaţii italiene, că votul românilor din străinătate ar trebui condiţionat de plata unui impozit în ţară, „că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat”. „Plec de la exemplul din 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect. (…) În timpul Revoluţiei americane, cei din colonii spuneau: «No taxation without representation». Eu aş spune astăzi: «No representation without taxation». În fond, ca şi cetăţean, eşti «coacţionar» al statului. Nu poţi doar să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic”, îşi explica Antonescu viziunea.

Reamintim că toate încercările Ministerului de Externe condus de Teodor Baconschi de a introduce votul prin corespondenţă, tip de vot care le-ar fi înlesnit românilor din străinătate să-şi exprime opinia, a fost respins vehement de USL.   

Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Eveniment dedicat iubitorilor de șampanie și vinuri, organizat la București

Pe 3 octombrie, la The Villa din București (Str. Negustori 16), va avea loc prima ediție a evenimentului Champagne Bucharest, dedicat pasionaților de șampanie...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...
Ultima oră
Pe aceeași temă