30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportNoua CONSTITUŢIE defineşte EXPLICIT autonomia universitară

Noua CONSTITUŢIE defineşte EXPLICIT autonomia universitară

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament prin care se defineşte explicit autonomia universitară, scrie Mediafax.

Astfel, articolul 32, alineatul (6), care în actuala Constituţie are următorul cuprins: “Autonomia universitară este garantată” a fost completat, în viitoarea Lege fundamentală urmând prevadă: “Autonomia universitară este garantată, implicând capacitatea recunoscută prin lege instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul, de a-şi alege ori, după caz, desemna în mod liber organele de conducere, de a-şi executa în mod neîngrădit un buget de venituri şi de cheltuieli, de a hotărî în mod independent cu privire la politica de personal însuşită şi de a decide fără nicio constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare asumate”.

Citeşte şi România Liberală protestează faţă de respingerea definirii căsătoriei ca relaţie bărbat-femeie

Amendamentul iniţiat de PSD a întrunit 17 voturi “pentru” şi 3 voturi “împotrivă”.

Legea educaţiei menţionează că autonomia universitară este garantată prin Constituţie şi că libertatea academică este garantată prin lege.

Conform legii, instituţiile de învăţământ superior se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase.

Citeşte şi Noua Constituţie interzice relele tratamente aplicate animalelor, definite potrivit legii

“Autonomia universitară dă dreptul comunităţii universitare să îşi stabilească misiunea proprie, strategia instituţională, structura, activităţile, organizarea şi funcţionarea proprie, gestionarea resurselor materiale şi umane, cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare”, mai prevede legea.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă