16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportNăstase: România are o mentalitate de ţară colonială

Năstase: România are o mentalitate de ţară colonială

Proiectul de lege privind modificarea legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de Procedură Civilă şi a Codului de Procedură Penală este văzut de Adrian Năstase drept unul prin care s-a creat o instituţie “iluzorie”, potrivit ziare.com.

“În mod surprinzător, ministrul Justiţiei a cerut senatorilor să ţină cont de “indicaţiile” Comisiei Europene, fără însă a le explica de ce nu a reuşit, în calitatea pe care o are, să convingă “comisarii europeni” că textele Constituţiei României sunt obligatorii şi că ele nu pot fi interpretate, modificate, înlăturate sau călcate în picioare.

Textul în discuţie îl constituie de fapt eliminarea prevederii potrivit căreia, completul de judecată, sesizat cu o excepţie de neconstituţionalitate, ce are legătură cu cauza, era obligat să suspende judecata acelei cauze până la pronunţarea Curţii Constituţionale”, explică Adrian Năstase, pe blogul personal.

Potrivit acestuia, motivaţiile care s-au folosit în acest sens, care constau în tergiversarea judecării cauzelor şi supraîncărcarea Curţii Constituţionale, sunt cauzate de “mentalitatea de ţară colonială”.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD susţine că, în urma proiectului de lege, s-a creat “posibilitatea judecării unor cauze (administrarea de probe, luarea unor măsuri sancţionatorii, chiar privări de libertate, executări ale unor bunuri, etc.), în baza unor prevederi care s-ar putea dovedi neconstituţionale”.

De asemenea, Năstase consideră că se va ajunge în “imposibilitatea admiterii cererilor de revizuire”.

“Mai pe înţelesul tuturor, având în vedere principiul neretroactivităţii, hotărârile intrate în puterea lucrului judecat, până la data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale, nu vor putea fi desfiinţate având în vedere că până la data publicării în Monitorul Oficial textele erau considerate constituţionale.

Pentru jurişti, specialişti ai dreptului, se pune întrebarea: Se poate ca printr-o lege, chiar organică, să se modifice legea constituţională? Ce vor face magistraţii? Este uşor de presupus, în condiţiile în care în Avizul Consiliului Superior al Magistraturii se menţionează că “revizuirea este inadmisibilă” într-o astfel de situaţie”, continuă Năstase.

Fostul premier consideră că Mmotivatiile ministrului Justiţiei sunt “ilare”, iar tergiversarea soluţionării cauzelor nu se datorează, în principal, invocării excepţiilor de neconstituţionalitate, ci supraaglomerarii instanţelor, dosarelor prost întocmite.

“Din anul 2004 (după revizuirea Constituţiei) şi până în prezent, Curtea Constituţională a fost sesizată cu cca. 8.000 de asemenea sesizări din partea instanţelor judecătoreşti. Dacă numărul cauzelor aflate pe rolul instanţelor este de cca. 2.000.000, poate fi considerată că “determinantă” suspendarea cauzelor, pe această bază,

Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

Emmanuel Macron şi Xi Jinping militează pentru un arministițiu în toate conflictele pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării...
Ultima oră
Pe aceeași temă