16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportMotiunea PSD, bilet de avion la guvernare

Motiunea PSD, bilet de avion la guvernare

» Consilierii britanici au facut pentru Mircea Geoana o strategie pentru negocierile cu Tariceanu.
» Analiza, intrata in posesia "Romaniei libere", arata ca PSD este interesat de sapte ministere.
» Lista portofoliilor dorite de PSD i-a indignat pe vicepresedintii
social-democrati.

La adunarea pesedista de la Bran, consilierul britanic Matt Carter, de la firma Penn, Schoen & Berland, i-a prezentat exclusiv lui Mircea Geoana o analiza, separat de cea prezentata timp de doua ore si jumatate membrilor Biroului Permanent al partidului. Materialul intocmit strict pentru ochii presedintelui PSD vizeaza inclusiv strategia care trebuie aplicata la negocierile ce vor avea loc intre PSD si premierul Tariceanu pentru cooptarea social-democratilor la guvernare. Astfel, potrivit documentului intrat in posesia ziarului nostru, sunt analizate zece portofolii (respectiv cele detinute doar de PNL, insa fara Ministerul pentru IMM), importanta fiecaruia pentru interesele PSD si disponibilitatea liberalilor de a renunta la respectivele ministere.
PSD ar putea solicita Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, MAE si Ministerul Agriculturii. Insa, conform analizei consultantilor britanici ai lui Geoana, liberalii nu sunt dispusi sa cedeze sub nici o forma Educatia, Justitia si Internele, putand oferi in schimb Munca, Sanatatea, MAE, Agricultura si Cultura, ministrii titulari ai acestor portofolii nebucurandu-se de sustinere din partea PNL, asa cum estimeaza documentul mentionat. Acesta arata ca Paul Pacuraru, Eugen Nicolaescu, Adrian Cioroianu, Traian Remes si Adrian Iorgulescu ar avea o sustinere "slaba" din partea partidului lor, in vreme ce Ludovic Orban, Varujan Vosganian si Teodor Melescanu ar fi ministri cu sustinere "medie".
Avand in vedere ca estimarile referitoare la sustinerea sau nesustinerea de catre PNL, respectiv Tariceanu, a ministrilor liberali presupune detinerea unor informatii neoficiale din tabara guvernantilor, analiza prezentata lui Mircea Geoana ar putea duce cu gandul la niste discutii preliminare purtate intre cele doua partide in prealabil, chiar inainte de sedinta PSD de la Bran, unde social-democratii au decis sa intre la guvernare, cu PNL sau singuri.

Contactat telefonic, presedintele PSD Mircea Geoana a recunoscut, ieri, ca Matt Carter i-a prezentat numai lui o analiza politica, insa sustine ca aceasta nu a cuprins si subiectul negocierilor cu PNL. "Da, mi-a facut o prezentare, numai pentru mine, dar era legata de mine ca lider politic. Nu e treaba lor sa analizeze negocierile cu nimeni, asta e treaba noastra", ne-a explicat presedintele PSD. Intrebat daca a purtat discutii cu liderii PNL inainte de adunarea PSD de la Bran, Mircea Geoana a spus ca "nu negociaza cu nimeni pana in 3 septembrie".
Viorel Hrebenciuc, cel care a dirijat pana acum negocierile cu PNL, ne-a spus ca el nu a vazut analiza intocmita de Matt Carter, pentru ca "n-a apucat sa ia materialul de la Mircea Geoana". Hrebenciuc a recunoscut ca a vorbit cu Bogdan Olteanu, la telefon, pe subiectul intrarii PSD la guvernare, eventual alaturi de PNL, insa a precizat ca el "vrea sa faca un pas in spate, sa nu se mai implice in negocieri".
In schimb, vicepresedintii PSD, cei care la Bran au impus decizia privitoare la depunerea unei motiuni de cenzura si la intrarea partidului la guvernare, au sarit ca arsi afland ca exista deja o lista de ministere pe care Geoana ar intentiona sa le negocieze cu Tariceanu. "Cu noi nu s-a discutat nimic, stiu ca a existat o prezentare separata, facuta de britanici numai pentru presedinte, sigur Ilie Sarbu si Liviu Dragnea nu au avut acces la ea. Dar daca iarasi se fac chestiuni din astea pe sub masa, degeaba am mai luat deciziile pe care le-am luat", ne-a declarat, suparat, secretarul general al PSD, Titus Corlatean.
Liviu Dragnea, seful campaniei electorale a PSD, sustine ca nici el nu a avut habar de intocmirea unei liste cu ministerele pe care PSD ar putea sa le negocieze, insa s-a declarat extrem de deranjat de acest lucru.

Supararea liderilor PSD este generata de teama ca, in cazul in care PSD va intra la guvernare, impartirea portofoliilor va fi facuta dupa bunul plac al lui Mircea Geoana si ei vor fi exclusi de pe lista. Insa, la Bran, si ei l-au exclus de pe lista pe Geoana, luand hotararea ca, in cazul in care Tariceanu accepta sa coopteze PSD in Guvern, postul de vicepremier pe care social-democratii il vor primi sa nu fie ocupat de presedintele partidului, ci de unul dintre vicepresedinti.
Mircea Geoana a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Zalau, ca doreste sa fie prim-ministru, pentru ca liderul unui partid trebuie sa se inscrie pentru o astfel de functie. "Actualul Guvern si-a atins limitele competentei, este limitat in competenta si forta politica. Doresc sa fiu prim-ministru pe motiv ca functia de prim-ministru este una la care liderul unui partid trebuie sa se inscrie", a declarat liderul PSD.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă