15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportMoţiunea de cenzură: PSD - şanse, PNL - dubii, PDL - mână...

Moţiunea de cenzură: PSD – şanse, PNL – dubii, PDL – mână forte

Cu mai puţin de 24 de ore înaintea votului, soarta Cabinetului Boc este incertă. În timp ce PSD declară că îi mai lipsesc doar câteva voturi pentru căderea Guvernului, PNL consideră că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă au fost reduse drastic de hotărârea PDL de a se abţine de la vot.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că opoziţia ar mai avea nevoie de patru voturi pentru demiterea Guvernului. „Există promisiuni ferme din partea unor parlamentari independenţi şi PDL de a nu fi respectată decizia luată la nivel de coaliţie de a nu participa la vot”, a declarat Ponta. El a precizat că nu doreşte să facă publice numele „disidenţilor” , „pentru ca aceştia să nu fie supuşi presiunilor din partea PDL”. În acelaşi timp, liderul social-democrat a declarat că nu-şi va lua angajamente faţă de cei care se îndreaptă spre opoziţie şi că a refuzat să ofere postul de ministru al Agriculturii unui deputat UNPR.  Cel mai probabil este vorba despre deputatul fost PSD Valeriu Steriu. Pe de altă parte, ieri seară a avut loc o întâlnire între PSD şi UDMR: Victor Ponta a venit cu propunerea ca, după moţiunea de cenzură, PSD şi PNL să formeze alături de UDMR şi minorităţi o altă majoritate care să stabilească împreună noul premier, iar UDMR – cu mesajul public că a acceptat întâlnirea cu social-democraţii „din politeţe”, după cum s-a exprimat preşedintele executiv Kelemen Hunor.

Liberalii sunt în ceaţă

În timp ce social-democraţii par să-şi fi regăsit optimismul care îi părăsise în urmă cu câteva zile, liberalii au în continuare păreri împărţite în privinţa şanselor ca Guvernul Boc să cadă. Deşi preşedintele Crin An­tonescu declarase acum două zile că nu sunt decât 45% şanse ca moţiunea să treacă, vicepreşedintele  Relu Fenechiu se arată optimist. „Sunt şanse 51% la 49%. Am vorbit cu parlamentari de la PDL şi UNPR, unii o să voteze moţiunea”, a precizat Fenechiu. La rândul său, vicepreşedintele Teodor Meleşcanu crede că, „în acest moment este egalitate: 50% la 50%”. „Am fi avut mari şanse să dărâmăm Guvernul dacă PDL nu ar fi luat decizia să se abţină la vot”, a precizat Meleşcanu. Acesta a subliniat că „sunt în PDL, parlamentari care ar fi dorit să voteze moţiunea ca să cadă Guvernul Boc, dar care vor să rămână în partid, nu să plece în altă parte”. „Aceştia îşi exprimă acum teama că, dacă nu respectă decizia partidului, o să fie daţi afară”, a mai spus Teodor Meleşcanu. La fel crede şi deputata Alina Gorghiu. În schimb, deputatul Eugen Nicolaescu susţine că „sunt discutabile şansele ca moţiunea să treacă”. „Am purtat discuţii cu mai mulţi parlamentari PDL, care ne-au întrebat direct: ce le oferim în schimb?”, a spus Nicolaescu. Dacă PSD încearcă să-şi recapete inclusiv vechii parlamentari trecuţi în cursul anului în tabăra prezidenţială, zona liberală a înregistrat ieri un vot în plus, la scenă deschisă. Vicepreşedintele UNPR, fost liberal, Liviu Câmpanu, şi-a dat ieri demisia de la progresişti şi a anunţat că votează moţiunea.

PDL nu mai votează „după deget”, stă în bănci la ordin

Ironizaţi intens în ultimele zile că au votat greşit două proiecte de legi pentru că s-au luat după semnalul eronat al liderului de grup, aleşii PDL nu vor vota astăzi deloc la moţiuni de cenzură. Explicaţia oficială a liderilor partidului este evitarea unor eventuale accidente de genul celor întâmplate în vară, tot cu ocazia unei încercări a opoziţiei de a trimite Guvernul acasă. În realitate, greii pedelişti se tem de posibile trădări atât în rândul propriilor parlamentari, cât şi prin­­tre nemulţumiţii din UDMR şi UNPR. Şi cum fiecare vot contează, PDL a pus disciplina de partid înainte de conştiinţă, ignorând chiar şi criticile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la practica votului „după deget”. Cu toate astea, Daniel Oajdea, Andrei Sava ar fi tentaţi să meargă pe mâna opoziţiei, chiar cu riscul excluderii din partid. Nici udemeriştii şi nici progresiştii nu au voie să se apropie de urne, în urma unei decizii la nivelul conducerii coaliţiei.   

Trafic restricţionat şi trasee RATB modificate

Traficul în Capital va fi astăzi unul de coşmar ca urmare a protestului sindicatelor. Restricţiile au intrat în vigoare încă de la ora 7.00, fiind interzis circulaţia pe Bd-ul. Kiseleff, Bd. Aviatorilor, accesul dinspre Bd-ul. Ion Mihalache către Piaţa Victoriei, precum şi efectuarea virajului la stânga din Piaţa Victoriei către Bd-ul. Ion Mihalache, Calea Victoriei şi Bd. Lascăr Catargiu. De la ora 10.30, este restricţionat traficul şi pe traseele Bd-ul. Lascăr Catargiu-Magheru, I.C. Brătianu – Bd-ul. Unirii, cât şi pe toate arterele de circulaţie care acced către acestea. Şi unele trasee RATB vor fi deviate între 6.30 şi 10.00.

Proteste controversate

PDL şi PSD continuă şirul de acuzaţii legate de politizarea manifestaţiei organizate astăzi de sindicate, la care sunt aşteptate 80.000 de persoane. PDL susţine că social-democraţii ajută protestatarii prin închirierea de autocare; PSD neagă că ar plăti transportul din provincie în Bucureşti, dar admite că fără presiunea mitingului moţiunea de cenzură nu are şanse. Monica Macovei a insistat însă pe blog că filialele PSD „vor facilita transportul membrilor şi simpatizanţilor” la Bucureşti şi că „ei cheamă lumea în stradă să îi câştige politicianului Ponta bătălia politică pe care nu o poate câştiga în Parlament, fără presiunea străzii. Nu vă sună asta a «mineriadă»?”. Monica Macovei a fost completată de Elena Udrea, care a vorbit despre posibile violenţe la manifestaţia de azi. În replică, secretarul general PSD Liviu Dragnea a declarat că a primit o informaţie despre un presupus „plan al PDL de a infiltra instigatori pentru a provoca violenţe” şi a făcut „un apel către toţi cetăţenii oneşti să nu răspundă la nici un fel de provocări”.  Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a acuzat conducerea PDL a Camerei că a permis accesul la dezbaterea moţiunii numai unor organizaţii civice apropiate PDL, refuzând sindicate şi diverse alte ONG-uri şi simpli cetăţeni.

Cele mai citite

Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs merg la Jocurile Olimpice! România are 82 de sportivi calificați la Paris

România și-a mărit numărul de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice, după ce perechea alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat...

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă