Europarlamentarul Monica Macovei susţine într-o postare pe blogul personal că prin adoptarea legii amnistiei toţi politicienii condamnaţi sau aflaţi în cursul unui proces penal pentru fapte de corupţie şi conexe vor scăpa de aplicarea legii, demonstrând cu ajutorul USL că în România politicienii pot fura fără nicio teamă.
„USL vrea graţierea colectivă a pedepselor de până la 6 ani inclusiv şi amnistia în cazul pedepselor cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv. Acestea erau limitele iniţiale, însă parlamentarii USL din Comisia juridică le-au ridicat, într-o şedinţă secretă, la 7 ani în cazul graţierii, în vreme ce ar urma să fie amnistiate pedepsele de până la 6 ani inclusiv. Întrucât în text nu sunt precizate ca excepţii infracţiunile de corupţie şi cele asimilate corupţiei, parlamentarii USL deschid uşile închisorilor pentru politicienii şi amicii lor politici care îşi ispăşesc acum pedepsele, iar cei care aşteaptă sentinţa instanţelor ar putea să nu mai ajungă după gratii. Dispoziţiile legii se aplică faptelor comise până la data intrării în vigoare a legii”, scrie Monica Macovei pe blog.
Citeşte şi: Cine se teme de Macovei
Monica Macovei aminteşte câţiva parlamentari corupţi care vor beneficia de legea amnistiei: Adrian Năstase, condamnat pentru şantaj în primă instanţă, scapă de închisoare dacă nu ia în recurs o condamnare mai mare de 7 ani; Cătălin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă pleacă acasă de la penitenciarul Jilava; Relu Fenechiu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu va sta liniştit, având şanse minime de a mai ajunge la închisoare; Decebal Traian Remeş, condamnat în dosarul „Caltaboşul” pentru luare de mită la 3 ani de închisoare, va părăsi şi el închisoarea; inclusiv Liviu Dragnea, al cărui proces este abia la început, va scăpa cel mai probabil de închisoare în cazul unei condamnări.
Europarlamentarul susţine că legea amnistiei nu este singura iniţiativă legislativă a USL care pune în pericol democraţia din România. Alte exemple sunt iniţiativa USL care lărgeşte atribuţiile Camerei de Comerţ şi Industrii a României, conduse de liberalul Mihail Vlasov, precum şi proiectul de reglementare a activităţii de lobby, ţinut de 3 ani ascuns în dulap, în forma propusă de PSD, care vizează ONG-urile.
Citeşte şi: Proiectul de lege privind aministierea, amendat luni noaptea, în secret