12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportMinistrul de externe Teodor Baconschi se declară dispus să demisioneze

Ministrul de externe Teodor Baconschi se declară dispus să demisioneze

Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat miercuri seară la TVR1 că este dispus să demisioneze, dacă premierul îi va cere acest gest sau dacă se va considera că el este vinovat pentru neaderarea României la Schengen, informează NewsIn.

“Dacă primul-ministru îmi cere acest lucru (demisia – n.r.), demisionez fără niciun fel de problemă, dacă eu sunt considerat vinovat pentru problemele legate de MCV şi acum de Schengen”, a declarat ministrul de externe, întrebat de reporterul TVR dacă va demisiona, în condiţiile în care există voci din coaliţie care îi cer demisia.

“Eu am de gestionat, ca membru al guvernului, tot ce ţinea de implementarea aquis-ului Schengen, deci, nu am, ca minister, nicio legătură cu MCV-ul (…), există o coresponsabilitate a întregii societăţi româneşti faţă de întârzierea termenului de acces la Schengen”, a mai spus ministrul, întrebat ce responsabilitate îşi asumă în problema Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a spus miercuri, la CSM, că îşi asumă responsabilitatea politică privind întârzierea aderării României la spaţiul Schengen, ca şef al statului, dar a adăugat că, în acelaşi timp, sunt evidente problemele din justiţie şi ele trebuie, de asemenea, asumate de cei responsabili.

Ulterior, prezent la şedinţa de guvern, preşedintele Traian Băsescu a spus că România nu poate denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, agreat cu autorităţile europene. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a mai spus miercuri, la Guvern, că, în privinţa problematicii Schengen, România nu poate recurge la câteva măsuri vehiculate: denunţarea unilaterală a MCV, blocarea aderării Croaţiei la UE şi neratificarea derogării pentru Germania în privinţa numărului eurodeputaţilor.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, ar fi declarat, potrivit unui interviu publicat luni de Adevărul, că există posibilitatea ca România să denunţe unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, în condiţiile în care acesta devine pretext de presiune în alte domenii, cum ar fi Schengen.

Presa naţională şi internaţională a relatat intens, citând interviul de luni pentru Adevărul, că ministrul Teodor Baconschi ar fi sugerat că România ar putea condiţiona aderarea Croaţiei la UE de impunerea aceluiaşi mecanim de monitorizare a justiţiei. “Haideţi să privim la situaţia Croaţiei. Noi susţinem orice extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta să se facă fără MCV, în condiţiile în care, în cazul nostru, se menţine MCV”, a declarat şeful diplomaţiei, potrivit Adevărul.

Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat miercuri că afirmaţii ale sale referitoare la eventualitatea ca România să denunţe unilateral MCV sau să condiţioneze aderarea Croaţiei la UE au dat naştere la răstălmăciri şi speculaţii care nu aveau nicio bază în spusele sale.

Totuşi, declaraţiile din Adevărul au stârnit ecouri şi la Bruxelles, subiectul făcând tema unor întrebări adresate marţi purtătorilor de cuvânt ai Comisiei Europene. “Ridicarea MCV se va face pe baza unei decizii a Comisiei, după îndeplinirea celor patru obiective, care sunt intercorelate. La aceasta se va ajunge cel mai bine prin continuarea angajamentului politic faţă de reformă şi prin cooperare strânsă între autorităţile române şi Comisie”, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Întrebat dacă prin răspunsul său vrea să spună că România nu are dreptul să părăsească unilateral MCV, Mark Gray a declarat: “Tocmai am spus clar că este o decizie a Comisiei”.

În ceea ce priveşte Croaţia, Comisia Europeană a evitat să dea un răspuns tranşant, prevalându-se de faptul că aderarea unui stat la UE este în cele din urmă o decizie politică, ce se ia în cadrul Consiliului European. “Când se va ajunge la o eventuală asemenea cerere din partea unui stat membru, atunci ar trebui să vă răspundem la întrebare”, a spus un purtător de cuvânt.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, nu a fost prezent la şedinţa de guvern de miercuri, cel puţin în prima parte, unde a vorbit preşedintele Băsescu.

Deputatul UDMR Lakatos Peter a criticat miercuri reacţia ministrului de externe, Teodor Baconschi, la solicitarea Franţei şi Germaniei privind amânarea aderării României la spaţiul Schengen, afirmând că acesta ar putea fi înlocuit cu Cristian Diaconescu la conducerea MAE.

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă