17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportMarian (PSD) a făcut publice liste cu sume ce ar fi fost...

Marian (PSD) a făcut publice liste cu sume ce ar fi fost pretinse de PDL de la şefi de deconcentrate

Liderul PSD de Satu Mare, senatorul Valer Marian, a dat publicităţii un set documente despre care susţine că le-a primit “dinspre PDL” şi care ar conţine valoarea sumelor pe care le-ar fi dat filialei PDL directori de instituţii deconcentrate sau de şcoli pentru a fi numiţi în funcţii în 2009, potrivit Mediafax.

Valer Marian a făcut publice documentele duminică, într-o conferinţă de presă, precizând că le-a primit joi seară “dinspre PDL” şi că are informaţii că acestea au fost trimise şi ziarelor, dar şi unor instituţii ale statului cu atribuţii anticorupţie, precum Parchet, DNA şi DGA.

“Este vorba despre nişte documente din care rezultă sumele de bani pe care au trebuit să le achite la organizaţia judeţeană a PDL toţi directorii plini sau adjuncţi de instituţii deconcentrate şi directorii de şcoli şi s-a ajuns chiar şi până la directorii de grădiniţe. Am primit acest document joi, după conferinţa noastră judeţeană, dinspre PDL, dar am înţeles că a fost transmis şi ziarelor. Şi, la fel, am înţeles că a ajuns la instituţii ale statului cu atribuţii anticorupţie, Parchet, DNA, DGA”, a afirmat Valer Marian.

El a susţinut că directorii de instituţii deconcentrate ar fi trebuit să plătească, în 2009, când au fost numiţi în funcţii, între 10.000 şi 50.000 de lei.

“Sunt documente redactate la PDL şi organele de anchetă o să le poată depista printr-o simplă percheziţie informatică, în care sunt trecute numele şi prenumele directorilor de instituţii deconcentrate, sumele la care sunt obligaţi. La directori sunt între 10.000 şi 50.000 lei, sume pe care a trebuit să le plătească fiecare director de deconcentrate în 2009, când au fost numiţi şi când era nevoie de bani pentru campania electorală prezidenţială. Aici e condiţionarea, îmi dai banii ăştia ca să te numesc. Pe lângă că au întocmit aceste documente cu sumele, pe urmă au făcut şi un alt act de reeşalonare, că unii nu şi-au plătit la timp. Au ajuns până acolo încât să solicite chiar şi directorilor de şcoli şi de grădiniţe să achite 5.000 taxă de numire. Bine, ei folosesc termenul donaţie, dar în realitate această este o sumă pretinsă pentru a fi numit sau menţinut într-o funcţie. Şi aici intervine aspectul de corupţie”, a arătat liderul PSD Satu Mare.

Valer Marian a făcut apel la instituţiile anticorupţie să se sesizeze în acest caz, precizând că persoanele care au solicitat banii ar fi cele care au condus în 2009 organizaţia judeţeană a PDL.

“Solicit şi prin dumneavoastră, prin mass-media locală, DNA, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare să facă urgent verificări sub aspectul infracţiunilor de corupţie asupra persoanelor care au solicitat aceşti bani. În materialul pe care l-am primit se face referire la aceste persoane. Nu vreau să le nominalizez aici. Bineînţeles, sunt persoanele care au condus atunci organizaţia judeţeană a Partidului Democrat Liberal, şi funcţiile cheie cred că le ştiţi, sunt cele de preşedinte, prim-vicepreşedinte şi secretar general”, a precizat liderul PSD.

El a considerat verosmile documentele având în vedere că în acest an au existat “trei cazuri concrete la Satu Mare care confirmă corupţia instituţionalizată din PDL”, exemplificând cu cazul mitei de la Vama Halmeu, cazul fostului director al ARR Nicolae Jurj, arestat şi trimis în judecată pentru luare de mită, şi cazul fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mariana Popa, trimis în judecată pentru luare de mită.

Marian a mai spus că are informaţii că fostului şef al ARR Nicolae Jurj i s-ar fi cerut de către “şefi locali, legaţi de PDL, suma de 60.000 de lei, respectiv 600 de milioane de lei vechi, pentru a fi numit director regional la ARR Cluj”.

Documetul cuprinde numele a 40 de directori sau directori adjuncţi de instituţii deconcentrate şi sumele pe care aceştia le-ar fi donat, respectiv 15 directori de licee, şcoli generale şi grădiniţe şi 13 directori adjuncţi ai unor instituţii de învăţământ, unele din mediul rural.

Potrivit documentului, cea mai mare sumă, 50.000 lei, ar fi fost donată de directorul general al APIA Satu Mare, Viorel Pintea, acesta achitând iniţial 22.500 şi fiindu-i stabilite alte două tranşe de câte 9.000 şi 8.500 de lei până la data de 30 septembrie 2009, respectiv 15 octombrie 2009.

Pe de altă parte, câte 40.000 ar fi donat şi fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alina Mariana Popa, comisarul şef al Gărzii Financiare, Ioan Şipoş, directorul general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Dan Maier, fostul director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Ioan Ulici (trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă), şi inspectorul şef al ITM, Cristian Sasu.

Fostul şef al ARR, Nicolae Jurj, arestat şi trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, la sfârşitul lunii trecute, apare şi el pe listă cu suma de 12.000 de lei.

Potivit sursei citate, directorii de şcoli şi grădiniţe ar fi donat câte 3.000, respectiv 5.000 de lei.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă