19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportMarea reformă a PDL - rămâne cum am stabilit

Marea reformă a PDL – rămâne cum am stabilit

Alegerile interne, programate pentru vară, vor introduce votul pe liste, asigurându-le lui Emil Boc şi locotenenţilor săi continuitate la cârma formaţiunii.

Nimeni nu rămâne afară. Acesta pare să fi fost principiul după care s-au ghidat democrat-liberalii când au decis modul în care se va desfăşura scrutinul intern din 15-16 iulie.  Liderii vizibili ai PDL au avut câştig de cauză în şedinţa Colegiului Director de duminică seară, când au impus ca alegerea prim-vicepreşedinţilor şi a secretarului general să se facă tot pe liste, la fel ca până acum, aceştia fiind desemnaţi de candidatul la preşedinţie care va depune moţiunea câştigătoare la Convenţie.  Cum până la această oră nici un alt nume din partid nu a fost vehiculat pentru scaunul lui Emil Boc, actualul premier are ca şi asigurat următorul mandat în fruntea PDL. Şi, o dată cu el, o parte din actualii lideri, precum Adriean Videanu şi Theodor Stolojan, care vizează fiecare câte un fotoliu dintre cele patru de prim-vicepreşedinte, dar şi Vasile Blaga, care cel mai probabil va candida din nou pentru secretariatul general al partidului.

Elena Udrea şi Gheorghe Falcă, ambii apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu, sunt cotaţi şi ei cu şanse bune pentru fotoliile din subordinea lui Boc.  La rândul său, Gheorghe Flutur vizează un post de prim-vice, dar nominalizarea sa pe lista lui Emil Boc va fi posibilă doar dacă Stolojan decide să candideze pentru un alt post sau deloc.  Partizanii votului pe liste şi-au impus ideile în faţa tinerilor din partid argumentând că cei patru locotenenţi ai preşedintelui trebuie să fie oameni cu experienţă şi notorietate în partid, eventuali candidaţi la preşedinţia statului sau la şefia Guvernului în alegerile următoare. „Votul celor 1.800 de delegaţi sau câţi or fi la Convenţie nu garanta acest aspect”, susţine pentru România liberă Theodor Stolojan, actual prim-vice la PDL, unul dintre cei care au militat pentru votul uninominal.  Democrat-liberalii nu sunt singurii care îşi aleg la pachet conducerea, fostul lor frate de alianţă PNL mergând recent pe aceeaşi variantă după dispute intense cu partizanii uninominalului. PSD a fost singurul partid care a mers integral pe varianta nominală, dar nu spiritul democratic l-a împins către această soluţie, ci mai degrabă ameninţarea cu retragerea a lui Ion Iliescu.

 

Mai mulţi vicepreşedinţi decât miniştri

Dacă în privinţa alegerii primu-lui eşalon al puterii au cedat în faţa argumentelor greilor partidului, în privinţa scrutinului de la bază spre vârf liderii cu forţă din teritoriu s-au impus. Astfel, până în vară, filialele judeţene vor vota noile conduceri. „Aşa este normal şi democratic, să se aleagă întâi cei din teritoriu, nu cum au făcut cei de la PSD şi PNL, au grăbit alegerile doar pentru că aveau ei un interes să pună mâna pe putere”, a comentat Stolojan pentru România liberă. Câştigătorii şefiilor filialelor judeţene vor avea un atu la start în competiţia uninominală pentru cele 15 posturi de vicepreşedinţi de la centru. „E normal că dacă pe mine mă realeg preşedinte să am şanse mai mari să ajung vicepreşedinte la Bucureşti decât un coleg care a pierdut acasă sau care nu poate veni cu susţinere din spate”, ne-a explicat un şef de filială.

Numărul mare de posturi puse la bătaie asigură liniştea lui Emil Boc, care va avea ce să împartă în schimbul susţinerii moţiunii sale. În acelaşi timp, „gene-rozitatea” numerică a conducerii a stârnit ironii printre nemulţumiţi. Europarlamentarul Cristian Preda a comentat ieri pe blog că „PDL va avea un număr mai mare de lideri decât membrii Executivului”. „De unde se poate deduce că un partid e mai greu de condus decât o ţară”, a continuat el. Totuşi, numărul de vicepreşedinţi ai PDL este egal cu cel al PNL (aleşi pe listă, o dată cu moţiunea câştigătorului Crin Antonescu) şi cu cel al PSD (aleşi uninomi-nal). Înţepăturile lui Preda l-ar putea costa excluderea din partid, potrivit unor surse democrat-liberale, chiar dacă el mizează pe faptul că a reuşit să-şi convingă colegii să elimine din statut prevederea care interzicea exprimarea ideilor noi în afara cadrului statutar.  

Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă