16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportMAE a întreprins demersuri pentru clarificarea situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc

MAE a întreprins demersuri pentru clarificarea situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc

MAE a întreprins demersuri în direcţia clarificării situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizând inaugurarea unei “reprezentanţe” a unei aşa-zise “unităţi administrativ-teritoriale” din România care nu există, informează Mediafax.

MAE consideră regretabilă orice acţiune care ar viza inaugurarea unei “reprezentanţe” a unei aşa-zise “unităţi administrativ-teritoriale” din România care nu există şi nu are fundament constituţional sau legal.

MAE arată că a întreprins demersuri în direcţia clarificării acestei situaţii încă de la momentul apariţiei primelor informaţii în acest sens şi va acţiona, potrivit competenţelor sale, pentru a se asigura că normele relevante sunt respectate.

“Potrivit practicii la nivel UE, unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european”, explică MAE.

România încurajează o reprezentare activă la nivel european, a tuturor entităţilor administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrării europene, cu respectarea deplină a legislaţiei naţionale, mai spune MAE.

În prezent, la Bruxelles îşi desfăşoară activitatea următoarele birouri care au competenţe de reprezentare a autorităţilor locale din România: Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, organizaţie non-guvernamentală care reuneşte, pe baza liberului consimţământ, toate consiliile judeţene din ţara noastră; Biroul de la Bruxelles al Asociaţiilor Municipiilor din România, care asigură reprezentarea acestei asociaţii şi participarea la Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor; Agenţia pentru Dezvoltare Regională, centru care are ca obiectiv promovarea activă a şase judeţe (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş si Sibiu), în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă şi competitivitate economică şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, menţionează sursa citată.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara, pe 13 aprilie, corespondentului MEDIAFAX, că în perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi “Casa Regiunilor Ungare”.

Potrivit sursei citate, cu această ocazie europarlamentarii Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă