16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportLupta din PDL: „Feseniştii“ strâng rândurile

Lupta din PDL: „Feseniştii“ strâng rândurile

După ce, duminică seară, a convocat şefii de filiale PDL pentru „discuţii“, ieri preşedintele PDL, Vasile Blaga, a lansat un atac la adresa Elenei Udrea, pe care a acuzat-o că face presiuni asupra primarilor din teritoriu şi l-a ameninţat, voalat, pe Traian Băsescu cu ruperea legăturilor.

După ce Băsescu l-a acuzat pe Blaga săptămâna trecută că se pregăteşte să „aranjeze“ Convenţia Extraordinară a PDL de pe 23 martie, ieri Blaga a contraatacat, acuzând-o, la rândul său, pe Elena Udrea că face presiuni asupra organizaţiilor partidului din teritoriu. Blaga a afirmat că s-au dat telefoane în numele lui Udrea preşedinţilor de organizaţii cărora li s-au cerut listele cu primarii.

Blaga a părut ieri întărit după discuţiile avute în ajun cu liderii de filiale şi după şedinţa Biroului Permanent Naţional, care i-au confirmat loialitatea faţă de actuala conducere şi l-a avertizat pe Traian Băsescu, că va primi replica din partea PDL „dacă mai intervine brutal în competiţia noastră internă“, un alt fel de a-i transmite să nu se mai amestece în treburile grupării Blaga, care a luat sub control PDL. Blaga i-a transmis lui Băsescu ieri că „niciodată nu o să-l atace“ pentru că „a dus partidul de la 7,2% în 2001 la 16% în 2004“, dar acest mesaj este unul departe de a fi un compliment la adresa preşedintelui, ci o formă de a-i transmite că aparţine trecutului PDL şi că meritele sale în ascensiunea partidului sunt modeste.

Blaga a făcut o analiză cel puţin neobişnuită susţinând că prestaţia miniştrilor PDL, printre care s-a menţionat pe sine, pe Monica Macovei şi pe Gheorghe Flutur, ar fi dus PDL la 40% în 2009 şi a amintit că, de atunci, partidul scade, o modalitate de a plasa responsabilitatea declinului PDL în sarcina Guvernului Emil Boc şi a lui Băsescu personal. În realitate, fără Băsescu, Monica Macovei nu ar fi fost niciodată ministru, iar PDL nu ar fi ajuns niciodată la 35%-40%, dar Blaga semnalează în acest fel că este dispus să rescrie istoria partidului fără Băsescu dacă va fi silit.

Ceea ce îi doare cel mai mult pe Blaga şi pe oamenii săi este acuzaţia de „fesenism“ pe care le-a adus-o Băsescu. Blaga nu a respins ieri o întrevedere între patru ochi cu preşedintele, dar a afirmat răspicat că „cel mai corect lucru ar fi ca discuţia să fie cu Biroul Permanent Naţional, dominat, începând din iunie, de colaboratorii săi apropiaţi. Gruparea Blaga – „echipa“, cum îşi spun ei înşişi – se simte vizată în bloc de acuzaţiile lui Băsescu şi ar prefera ca acesta să le dea explicaţii în bloc. Ieri după-amiază liderii PDL nu primiseră încă nici,o invitaţie pentru discuţii de la preşedinte, nici între patru ochi, nici în „echipă“. 

Cu toate acestea, membrii BPN au părut satisfăcuţi de faptul că, după ce au adoptat „un apel către organizaţiile partidului şi toţi membrii PDL de a sista orice tentativă de externalizare şi distorsionare a unei campanii electorale interne care trebuie să se desfăşoare sub semnul responsabilităţii maxime“, Elena Udrea a făcut un pas înapoi şi şi-a moderat vizibil tonul, declarând că „nu există oameni care să vrea să scindeze PDL şi care să vrea să facă rău PDL în acest moment în interiorul partidului“, ci că în PDL „este o competiţie care s-a înfierbântat pentru că sunt multe frustrări“. Cu toate acestea, ea a anunţat că rămâne în cursa pentru preşedinţia partidului şi că nu se retrage „atât timp cât competiţia se desfăşoară corect şi se duce fără a se încerca de la butoanele Convenţiei să se determine un anume rezultat“ prin influenţarea listelor de participanţi.

Că le place sau nu oamenilor lui Blaga, lupta pentru putere din PDL a fost deja „externalizată“ prin implicarea lui Băsescu, iar rezultatul este departe de a fi tranşat, chiar dacă ieri „feseniştii“ au strâns rândurile.  

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă